Ile flottante vertaald uit het Frans betekent drijvend eiland. Het is een klassiek Frans nagerecht, eentje uit de oude doos dus. Met drijvend eiland wordt het eiwitschuim bedoeld wat op een heerlijke vanillesaus/vla drijft. Je kunt het warm eten, maar meestal wordt het koud geserveerd. En dat is wel handiger, omdat je dan alles van te voren kunt bereiden en niet in de stress zit op de avond zelf. Oorspronkelijk werd het alleen maar geserveerd als vanillesaus met het eiwit erop. Maar je kunt er natuurlijk ook een lekkere karamel overheen gieten. Of smaken aan de saus meegeven. Maak er bijvoorbeeld een butterscotch vanillesaus van of serveer vers fruit en/of noten in de saus. Mogelijkheden genoeg om deze klassieke Ile flottante op te pimpen of in zijn waarde te laten.
Je kunt de eiwitten garen in de warme melk of je legt dotten eiwit op een bakplaat en bakt ze in de oven op 120˚C (ongeveer 30 minuten).
Het is een feestelijk dessert, maak het op een speciale avond of met de feestdagen. Heel leuk natuurlijk om het bijvoorbeeld met de Paasdagen te maken.

 

Omdat ik op dieet ben, heb ik er een soort light versie van gemaakt. In plaats van volle melk heb ik magere melk gebruikt en de suiker heb ik vervangen door een suikervervanger. De vanillesaus wordt ondanks de magere melk toch lekker romig door de eigelen. Ik hoop dat mijn diëtiste het hier mee eens is.

 

Klassiek dessert

 

En nog zo’n klassiek dessert is een pavlova. Ik heb een heerlijk recept van mini Pavlova’s gevuld met mascarpone en passiefruit voor jullie.