In de oven geroosterde aardperen is een heerlijk recept met deze winterse groente. Je krijgt een krokant velletje en een zachte binnenkant. Op deze manier geroosterd krijgt de aardpeer heel veel smaak en daarbij komen dan nog de smaken van de knoflook en verse kruiden.

 

Aardpeer

 

Aardpeer is een knolletje met een zoete smaak. In Frankrijk noemen ze de knollen ‘topinambour’ en in Engeland ‘Jerusalem artichoc’. De smaak van aardpeer is tamelijk bijzonder.
Een hele verse aardpeer is crèmekleurig. Door het licht wordt de kleur van de knol violet/lichtbruin. Let er bij het kopen op dat de knollen niet verschrompeld zijn maar stevig aanvoelen.
Aardpeerknollen zijn licht verteerbaar, heel erg voedzaam en ook nog goed voor je. Het enige nadeel ervan is dat je er winderig van wordt.

 

Smaak: De smaak van de knol is iets zoet en heeft iets van de smaak van een artisjok.
Verkrijgbaar: Aardperen worden op kleine schaal geteeld. In het najaar en winter te koop in de biologische winkels en op (biologische) markten. Je ziet ze wel steeds meer in de supermarkt.
In de keuken: Schoonmaken: Jonge crèmekleurige aardpeer kan met schil gegeten worden de oudere knollen moet je schillen. De knollen koken gedurende 10 à 15 minuten met een beetje water (niet te lang koken, anders vallen ze uit elkaar). Je kan ze ook in plakjes snijden en (roer)bakken of in een soep gebruiken. Rauw geraspt in een salade is ook erg lekker, ze smaken dan wat nootachtig.

 

Op de site heb ik diverse recepten met dit knolletje staan, zoals bijvoorbeeld deze Risotto van bulgur met aardpeer of Aardpeersoep met aardpeerchips en peterseliepesto. Probeer die ook eens.

 

Tips:

 

Schrob de aardperen wel goed schoon, het is echt niet lekker als je nog wat zand tegenkomt terwijl je ze eet.

 

 

Recept In de oven geroosterde aardperen: