Lalab tomat oftewel Indonesische tomatensalade is een heerlijke manier om tomaten te serveren bij Aziatisch gerecht of een Indonesische rijsttafel. Het is een simpele salade van plakjes tomaat in een kruidige dressing. Een Indonesische lalab is salade gemaakt van rauwe groente met een pittige dressing.

 

Lalab

 

Lalab is dus een groentegerecht of een salade. Het kunnen rauwe groenten zijn of
half rauwe groenten. Deze laatste worden even in kokend water geblancheerd of enkele minuten boven op de rijst mee gestoomd.
Je kunt voor lalab verschillende soorten groenten gebruiken zoals tomaat, komkommer, koolsoorten, sla, of andere bladgroenten. Erbij wordt dus altijd deze dressing gemaakt van sambal, ketjap en limoensap geserveerd.

 

Indonesische keuken

 

Ik ben opgegroeid met o.a. de Indonesische keuken, althans mijn vaders versie hiervan. Hij vond het geweldig om op zondag een rijsttafel voor het hele gezin met aanhang, te koken. Hoe meer mensen er aan tafel zaten, hoe fijner hij dit vond. Hij was dan al dagen van tevoren van alles aan het marineren en op zondag zelf stond hij dan de hele dag in de keuken. Wat kon hij daarvan genieten! Helaas is hij jong overleden en heb ik niet al zijn recepten kunnen overnemen, maar gelukkig had mijn moeder nog wel recepten van mijn vader. En dit zijn o.a. deze lekkere Ajam Pedis, Kipsaté met pindasaus, Rendang, Smoor daging, Vegetarische bami en Sajoer boontjes.

 

Tomaten

 

Voor dit gerecht heb je lekkere grote en rijpe tomaten nodig. Vleestomaten zijn eigenlijk het meest geschikt hiervoor, gebruik die als je ze vinden kunt. En ze moeten vooral rijp zijn, want dan hebben de tomaten de meeste smaak.
Heb je geen zin om ze te ontvellen, dan hoeft dit niet. Dan maak je een supersnelle en overheerlijke tomatensalade.

 

Tips:

 

Ik heb deze salade geserveerd bij deze Miso flat iron steak en dat was een perfecte combinatie bij dit vlees.

Als olie kan je een neutrale plantaardige olie* gebruiken, maar sesamolie is ook erg lekker.

 

 

Recept Indonesische tomatensalade: