Ik heb een heerlijk en niet te moeilijk te bereiden gerecht voor jullie met Italiaanse smaken. Deze Italiaanse kipschnitzel met bloemkool puttanesca moet je echt eens proberen! Krokante kipschnitzel die lekker sappig is met een bijzondere bloemkool erbij. De kip heet in Italië pollo alla Milanese is erg lekker en kost ook niet veel tijd om te maken. Het is waarschijnlijk mijn favoriete Italiaans recept voor gepaneerde kip. Hoewel je in andere landen verschillende versies van dit gerecht kunt vinden, vind ik dit toch het lekkerst. Ga je gang en probeer het zelf!

 

Pollo alla Milanese

 

Dit gerecht is afkomstig uit de stad Milaan, een stad in de noordelijke regio van Lombardije. Het bestaat uit vlees gedoopt in eieren, paneermeel vermengd met Parmezaanse kaas, dat vervolgens wordt gebakken.
De term ‘Milanesa’ betekent een dun plakje rundvlees, kip, kalfsvlees of soms varkensvlees. De meeste Italianen maken het van een kalfskotelet op het bot. Mijn favoriete vleessoort is echter kip, dus ik besloot om nog een Italiaanse klassieker te maken; pollo alla milanese’ (kipfilet).

 

Dit gerecht is ook in veel andere landen bekend. Om er maar een paar te noemen, de ‘schnitzel’ in Duitsland, ‘filet empanada’ in Spanje, ‘milanesa’ in Latijns-Amerika, ‘katsu‘ in Japan en Korea. Heel vaak wordt het gebakken vlees gepresenteerd met pasta. Vandaag heb ik echter besloten om wat ander bijgerecht te maken, namelijk bloemkool puttanesca als aanvulling op het hoofdgerecht.

 

Bloemkool

 

Bloemkool wordt veel gegeten in Nederland en dan meestal gekookt en met een (kaas)saus. Maar deze groente is zo veelzijdig en kan op heel veel verschillende manieren bereid worden. Je kunt bloemkool koken, frituren, stomen, roerbakken, roosteren, grillen, er soep of puree van maken, als rauwkost eten en er bloemkoolrijst van maken.

 

Het is niet alleen een lekkere groente maar de bloemkool is ook nog eens erg gezond. Er zitten veel voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten in.
Omdat bloemkool momenteel niet in het seizoen is en daardoor erg duur, heb ik bloemkool uit de diepvries genomen. Deze is al voorgekookt, zodat jij de ontdooide bloemkoolroosjes gelijk in de pan kunt doen.

 

Puttanesca

 

Ik hou ervan om enkele van mijn favoriete gerechten te nemen en ze een nieuwe draai te geven. Geroosterde bloemkool puttanesca neemt een van mijn favoriete pastagerechten en transformeert het in een heerlijke manier om bloemkool te bereiden.
Bloemkool puttanesca combineert de milde, nootachtige smaak van geroosterde bloemkool met de zilte en gedurfde smaken van een puttanesca-saus.
Geroosterde bloemkool op zich is heerlijk. De smaak wordt iets zoeter en als het karamelliseert en zacht is, wordt het een beetje nootachtig.

 

Tips:

 

Neem kleine kipfilets voor dit gerecht, anders worden de schnitzels wel heel erg groot.

Panko* is een Japans soort paneermeel, het is wat grover dan onze gewone paneermeel. Het geeft het vlees een extra krokant laagjes. Je kunt het eventueel vervangen door paneermeel.

Je kunt de kipfilets eventueel van tevoren paneren en de bloemkoolroosjes al even koken. Dan heb je op de avond zelf er niet zoveel werk aan.

 

 

Recept Italiaanse kipschnitzel met bloemkool puttanesca: