Deze klassieke Italiaanse kipschnitzel Piccata wordt geserveerd met kappertjes, peterselie en citroen. Heerlijk malse kipfiletjes in een smakelijke saus gemaakt van witte wijn. In minder dan 20 minuten staat dit simpele maar oh zo lekkere gerecht op tafel. Perfecte maaltijd om te maken op een doordeweekse dag.

 

Piccata

 

Piccata is een klassiek Italiaans gerecht, meestal gemaakt van kalfsvlees of kip. Het vlees wordt platgeslagen, door gekruid bloem gehaald en gebakken in olie en/of roomboter.
In Amerika is Chicken Piccata heel erg populair en staat het op bijna elk menukaart van een Italiaans restaurant. Omdat hubbie 26 jaar in Amerika gewoond heeft, staan hier vaak Amerikaanse recepten op tafel. En toen ik hubbie vertelde dat we die avond chicken Piccata zouden eten, was hij helemaal enthousiast. Dit gerecht had hij dus vaak gegeten daar.

 

Nou en mijn versie is goedgekeurd hoor. Hoewel hij niet gek is op kappertjes, heeft hij het met smaak verorberd. Ja natuurlijk wel extra knoflook erbij gedaan want daar is tie helemaal verzot op.

 

In plaats van citroensap, heb ik op het laatst citroen geraspt boven de kipschnitzels. Ik vind dit lekkerder dan citroensap. Erbij natuurlijk wel een schijfje citroen gegeven zodat iedereen naar wens wat citroensap kan toevoegen. En bij schnitzel hoort natuurlijk citroen, want dat is Piccata eigenlijk……een Italiaanse schnitzel.

 

Door de kipfilet heel plat te slaan en om en om te bakken, krijg je een super mals stukje vlees. Het wordt niet gepaneerd met ei en paneermeel, maar alleen voorzien van een laagje bloem. Die bloem breng je op smaak met gedroogde oregano (of tijm of rozemarijn) en Parmezaanse kaas. Gebruik daarom niet te veel zout op het vlees, de kaas is al zout van zichzelf.
Als je geen vleeshamer hebt, kan je het vlees ook plat slaan met een deegroller of een zware pan met een dikke bodem.

 

Wat eet je erbij?

 

Nou pasta, polenta of gekookte rijst is erg lekker erbij. Deze In de oven geroosterde aardappelen (Patate al forno) gaan er natuurlijk ook top bij. Als je die serveert, zou ik nog een groene salade erbij maken.

 

Wijntje erbij?

 

Toevallig had ik nog een Te Wãina Sauvignon blanc in de koelkast liggen en die hebben wij erbij gedronken. Deze verfrissende en knisperend droge witte wijn smaakt er perfect bij.
Deze wijn gebruik je natuurlijk ook voor de saus.

 

Tip:

 

Wil je geen wijn gebruiken in de saus, vervang dit dan door kippenbouillon.

 

 

Recept Italiaanse kipschnitzel Piccata: