Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree

Deze Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree is een heerlijk hartverwarmend gerecht op een koude dag. Een dampend hete, heerlijk ruikende schaal uit de oven met daarop gesmolten kaas, dat willen we toch wel als we verkleumd thuis komen.

Ik noem het Italiaans omdat er Italiaans gekruide verse worstjes in gaan en omdat ik Italiaanse wokgroenten gebruikt heb. Daarbij dan de oregano en knoflook die de Italiaanse smaken versterken. Als je geen Italiaanse worstjes kunt vinden, gebruik dan lekker gekruide chipolata worstjes of andere gekruide verse worst zoals Catalaanse braadworstjes.

Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree

Zoete aardappelen

Ik wilde de schotel met aardappelpuree maken, dacht dat ik nog aardappelen in huis had. Niet dus, maar wel zoete aardappelen en daarom is het een zoete aardappelpuree geworden. Misschien zelfs nog lekkerder. Je kunt natuurlijk ook gewone aardappelen nemen.

Om zoete aardappelen heel snel te garen, wil ik nog wel eens de magnetron in de strijd gooien hiervoor. Als je zoete aardappelen namelijk kookt, worden ze heel erg ‘nat’ en verliezen ze daardoor hun smaak.

In de magnetron*: Je schilt de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Leg dit in een glazen kom en dek dit af met magnetronfolie. Laat ze ongeveer 7-10 minuten garen op de hoogste stand. Check of ze gaar zijn door erin te prikken en haal ze dan uit de magnetron. Haal voorzichtig de folie eraf, er komt namelijk hele hete stoom van af en je wilt je handen niet branden. Nu kan je de aardappelen in deze kom prakken en er een puree van maken met de melk en boter. Breng op smaak met zout.

Zoete aardappelen wellicht ook een iets betere keuze dan de ‘gewone’ aardappel. De zoete aardappel is namelijk een bataat en dit valt onder groenten. Ze zijn voedzaam, zitten vol met vitamines, mineralen en vezels. Ze bevatten wel veel koolhydraten, maar dit zijn complexe koolhydraten. Deze worden langzaam in onze spijsvertering verwerkt, waardoor onze bloedsuikerspiegel constant blijft.

Tip:

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree:

Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree. Dit is comfortfood wat je wilt eten op een koude dag. Wat ruikt het heerlijk als deze uit de oven komt!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 800 gr zoete aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • 50 ml melk
  • 25 gr roomboter
  • 50 gr geraspte kaas
  • olijfolie
  • 350 gr Italiaans gekruide worstjes
  • 400 gr Italiaanse wokgroenten
  • 150 gr tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el oregano

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen met de gepelde teentjes in gezouten water of stoom ze gaar in de magnetron*.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C en vet een ovenschaal in.
  • Verhit de olijfolie in een grote bakpan en druk de worstjes in stukjes uit het vel. Bak de stukjes worst goudbruin in de pan.
  • Voeg nu de wokgroenten erbij en bak dit nog even mee op hoog vuur. Snijd de tomaten in blokjes, pel de knoflook en hak dit fijn.
  • Doe dit in de pan samen met de tomatenpuree en de gedroogde oregano. Bak nog even mee.
  • Stamp ondertussen de aardappelen met de knoflook fijn en maak de puree aan met de melk en roomboter.
  • Lepel de worst en groenten in een ovenschaal en schep hierop de puree. Bestrooi met de geraspte kaas en zet de schaal in de oven.
  • Bak dit ongeveer 20 minuten in de hete oven tot de bovenkant goudbruin is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating