Deze Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree is een heerlijk hartverwarmend gerecht op een koude dag. Een dampend hete, heerlijk ruikende schaal uit de oven met daarop gesmolten kaas, dat willen we toch wel als we verkleumd thuis komen.

 

Ik noem het Italiaans omdat er Italiaans gekruide verse worstjes in gaan en omdat ik Italiaanse wokgroenten gebruikt heb. Daarbij dan de oregano en knoflook die de Italiaanse smaken versterken. Als je geen Italiaanse worstjes kunt vinden, gebruik dan lekker gekruide chipolata worstjes of andere gekruide verse worst zoals Catalaanse braadworstjes.

 

Zoete aardappelen

 

Ik wilde de schotel met aardappelpuree maken, dacht dat ik nog aardappelen in huis had. Niet dus, maar wel zoete aardappelen en daarom is het een zoete aardappelpuree geworden. Misschien zelfs nog lekkerder.
Om zoete aardappelen heel snel te garen, wil ik nog wel eens de magnetron in de strijd gooien hiervoor. Als je zoete aardappelen namelijk kookt, worden ze heel erg ‘nat’ en verliezen ze daardoor hun smaak.

 

In de magnetron*: Je schilt de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Leg dit in een glazen kom en dek dit af met magnetronfolie. Laat ze ongeveer 7-10 minuten garen op de hoogste stand. Check of ze gaar zijn door erin te prikken en haal ze dan uit de magnetron. Haal voorzichtig de folie eraf, er komt namelijk hele hete stoom van af en je wilt je handen niet branden. Nu kan je de aardappelen in deze kom prakken en er een puree van maken met de melk en boter. Breng op smaak met zout.

 

Zoete aardappelen wellicht ook een iets betere keuze dan de ‘gewone’ aardappel. De zoete aardappel is namelijk een bataat en dit valt onder groenten. Ze zijn voedzaam, zitten vol met vitamines, mineralen en vezels. Ze bevatten wel veel koolhydraten, maar dit zijn complexe koolhydraten. Deze worden langzaam in onze spijsvertering verwerkt, waardoor onze bloedsuikerspiegel constant blijft.

 

Tip:

 

Ben je gek op de Italiaanse keuken, dan is deze Italiaanse ovenschotel met kip en bonen ook erg lekker voor jou.

 

 

Recept Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree: