Bloedsinaasappels….ik ben er gek op. En als ze in het seizoen zijn, koop ik ze zo vaak en zoveel mogelijk. Je zult daarom diverse recepten met bloedsinaasappel op de site vinden, zoek ze maar eens op. Ik had denk ik ongeveer de laatsten van het seizoen te pakken en daar wilde ik iets bijzonders van maken. Het is jam van bloedsinaasappels geworden, nu kan ik nog een tijdje nagenieten van deze heerlijke sinaasappel.

 

Bloedsinaasappels

 

Bloedsinaasappels zijn maar kort in het seizoen. Vanaf december tot en met maart zijn ze meestal verkrijgbaar. Het is geen gewone sinaasappel en hij smaakt ook heel anders. Het heeft prachtig rood vruchtvlees en is een tikkeltje fris zuur.
Deze sinaasappel is niet lang houdbaar, eet ze daarom snel op. Ze zijn wel wat moeilijk te schillen, maar dat mag jou niet weerhouden deze heerlijke bloedsinaasappels te eten. De meeste bloedsinaasappels komen van Sicilië. Er zijn verschillende soorten, de ene is helemaal rood van binnen en de anderen hebben oranje/rood vruchtvlees.

 

De jam van bloedsinaasappels is een ware traktatie en het heeft ook nog eens een prachtige kleur. Gebruik het op een beschuitje, geroosterde boterham of op een kommetje yoghurt. Of gebruik het in een heerlijke kruimeltaart en de jam is ook lekker in een cruffin of croissant.
Je kunt de jam in een jampotje of weckpotje ongeveer drie weken goed houden in de koelkast.

 

De sinaasappelpartjes snijden** voor deze jam kost even wat tijd. Snijd hiervoor met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van bloedsinaasappels af. Zet de bloedsinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit eraf. Neem de sinaasappel in je hand en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes eruit (zie foto’s gallery). Knijp het overgebleven uit voor wat extra sap.

 

Tips:

 

Ik gebruik meestal Van Gilse geleisuiker speciaal* voor het maken van jam. Met deze suiker hoef je veel minder suiker te gebruiken om jam te maken en is de jam minder zoet. Daarnaast is de kooktijd ook heel erg kort.

Ik heb ook nog een heerlijk recept voor Bloedsinaasappel marmelade voor jullie.

 

 

Recept Jam van bloedsinaasappels: