Mandarijnen Jam Maken

Mandarijnen jam maken

Manlief is dol op mandarijnen, maar deze keer had ik een soort gekocht die hem niet beviel. Ze bleven onaangeroerd in de fruitschaal liggen. Zonde natuurlijk! Dus besloot ik om er jam van te maken. En het resultaat? Hij vond het heerlijk!

Jam van mandarijnen is een echte traktatie met een prachtige kleur. Perfect voor op een beschuitje, geroosterde boterham of een kommetje yoghurt. Het past ook geweldig in een kruimeltaart, cruffin of croissant. De jam heeft de smaak van marmelade doordat de schillen zijn meegekookt, en blijft in een afgesloten jampotje of weckpotje ongeveer drie weken goed in de koelkast.

Jam, Marmelade of Confituur?

Jam
De bekendste vorm bij ons, gemaakt van vers fruit. Het bevat minimaal 35% vruchten en krijgt zijn stevige structuur door suiker en pectine. Ik gebruik altijd geleisuiker om jam te maken. Fruit zoals citroenen, cranberries, kweeperen en appels bevat van nature pectine, waardoor minder geleisuiker nodig is. Citroen wordt vaak toegevoegd voor de pectine én als frisse tegenhanger van de suiker.

Marmelade
Gemaakt van de schillen van citrusvruchten. De bittere smaak en unieke structuur zijn kenmerkend. Marmelade bevat meestal geen extra pectine, maar wordt langer gekookt om de juiste dikte te bereiken. Mijn mandarijnenjam heeft een marmeladesmaak doordat de schillen zijn meegekookt, maar bevat geen stukjes schil.

Confituur
Een soort jam met hele stukjes fruit erin.

Vruchtgelei
Alleen gemaakt van het sap van de vruchten.

Tips voor Perfecte Mandarijnenjam

  • Gebruik Van Gilse geleisuiker speciaal*, waarmee je minder suiker nodig hebt en een kortere kooktijd hebt. Hierdoor wordt de jam minder zoet.
  • Zorg ervoor dat je brandschone (gesteriliseerde) potten gebruikt.
  • Probeer ook mijn heerlijke recept voor bloedsinaasappel jam!

Mandarijnen marmelade recept:

Mandarijnen jam maken; Wij hadden teveel mandarijnen en die bleven maar in de fruitschaal liggen. Heb er deze overheerlijke jam van gemaakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg pitloze mandarijnen
  • geleisuiker speciaal*
  • ½ citroen

Instructies
 

  • Spoel de mandarijnen goed schoon en snijd ze dan met schil en al in stukken. Doe de stukken in een keukenmachine en hak ze fijn.
  • Doe dit in een pan en breng het aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken. Giet de inhoud van de pan dan door een vergiet op een andere pan.
  • Druk het sap en pulp er goed doorheen. Aan de hand van de hoeveelheid mandarijn sap je overhoudt, bereken je de hoeveel geleisuiker wat erbij moet. Doe de suiker erbij.
  • Pers de citroen uit boven de pan. Zet de pan op het vuur en breng het al roerend aan de kook.
  • Kook het al roerend ongeveer 10 minuten (of langer als je gewone geleisuiker gebruikt).
  • Hoe langer je het kookt, hoe dikker de jam wordt.
  • Lepel het mengsel dan in een weck- of jampotje(s) en laat het hierin afkoelen.
  • Bewaar de jam in de koelkast.

2 reacties

  1. Misschien een ideetje: vrouwlief vond de mandarijnenjam niet zo lekker. Ik dacht weggooien is zonde. Ik kwam op het idee om daar vanille in te doen. Nou, niet alleen vrouwlief vond en vind dat lekker. Ik verwen de hele familie mee. Gelukkig er staat een boom vol mandarijnen in de tuin. Nu maak ik niets anders meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating