Manlief is van de mandarijntjes, maar ik had een soort gekocht wat hij niet zo lekker vond. Die bleven dus in de fruitschaal liggen en dat vind ik natuurlijk zonde. Als ik nu eens jam van mandarijnen ga maken, dan vindt hij het vast wel lekker. En dat was ook zo.

 

Jam van mandarijnen is een ware traktatie en het heeft ook nog eens een prachtige kleur. Gebruik het op een beschuitje, geroosterde boterham of op een kommetje yoghurt. Of gebruik het in een heerlijke kruimeltaart. Deze jam is ook lekker in een cruffin of croissant.
Je kunt de jam in een jampotje of weckpotje ongeveer drie weken goed houden in de koelkast. Het is een jam geworden met de smaak van een marmelade omdat ik de schil meegekookt heb.

 

Jam, marmelade of confituur?

 

Tja wat is nu het verschil tussen een jam, marmelade of confituur?
Jam is het meest bekend bij ons. Het is een soort pasta gemaakt van vers fruit, dit kan elk soort fruit zijn. Het is pas jam als er minimaal 35% vruchten in zit.
De jam wordt stevig van structuur door de suiker en pectine die erin gaat. Ik gebruik altijd geleisuiker ervoor.
Pectine zit onder andere in fruit zoals citroenen, cranberries, kweeperen en appels. Als je dit gebruikt om jam te maken, hoef je minder geleisuiker te gebruiken.
Citroen wordt vaak gebruikt, niet alleen voor de pectine maar ook als frisse tegenhanger van alle suiker die erin gaat.

 

Marmelade wordt gemaakt van de schillen van citrusvruchten. Dit geeft marmelade een typische bittere smaak en speciale structuur.
Bij het maken van marmelade wordt meestal geen extra pectine toegevoegd. Wel wordt het veel langer gekookt om de wat dikkere structuur te creëren.
Omdat ik de schillen van de mandarijnen meegekookt heb, heeft het dus de bittere smaak van de marmelade, maar dan zonder schillen erin.

 

Confituur wordt gemaakt van hele vruchten. Het is een soort jam met hele stukjes fruit erin.
En dan heb je ook nog vruchtgelei, dit wordt alleen van het sap van de vruchten gemaakt.

 

Tips:

 

Ik gebruik voor het maken van jam meestal Van Gilse geleisuiker speciaal*. Met deze suiker hoef je veel minder suiker te gebruiken om jam te maken en is de jam minder zoet. Daarnaast is de kooktijd ook heel erg kort.

Gebruik wel brandschone (gesteriliseerde) potten voor de jam.

Ik heb ook nog een heerlijk recept voor Bloedsinaasappel jam voor jullie.

 

 

Recept Jam van mandarijnen: