Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor de savooiekool. Waar vroeger ’s winters veel koolsoorten gegeten werden omdat er niets anders verkrijgbaar was, laten we nu de kolen links liggen. En dat is jammer, zeker omdat kool heel erg gezond is. De koolfamilie is zeer uitgebreid en bestaat uit vele soorten en kleuren. Het eten van kool is niet alleen maar voordelig, maar ze zijn ook nog eens rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Echt superfood dus en dat kunnen we ’s winters wel gebruiken! Koop de kool vooral in zijn geheel en niet al kant-en-klaar gesneden. Ten eerste is de smaak veel beter en ten tweede is dit veel goedkoper. En ik heb deze Japanse pannenkoek van savooiekool gemaakt en wow wat was dat lekker zeg. Okonomiyaki, oftewel Japanse pizza of pannenkoek kan gemaakt worden van verschillende soorten kool.
Als topping kan je allerlei soorten groenten, taugé, kiemgroenten, avocado, ingelegde gember, paddenstoelen, geraspte wortel, wakame, etc. gebruiken, leef je uit zou ik zeggen. En daarover een zoet/pittige saus en Kewpie (Japanse) mayonaise. Ook lekker erover is een wasabi mayonaise. Als je de Okonomiyakisaus maakt en proeft, denk je dat is niet lekker. Maar de gehele combinatie wordt superlekker, vertrouw mij maar.
Koolsoorten
Ik heb de meest gangbare koolsoorten op een rijtje gezet voor jullie. Wat ermee te doen en wanneer je ze kunt kopen. Lees het hier.
Tip:
- Bak de pannenkoeken in vier kleine of twee grote koekenpannen. Het recept is geschikt voor 2-4 personen.
Recept Japanse Pannenkoek van Savooiekool:
Ingrediënten
- 250 gr savooiekool
- 2 kleine preistengels
- 6 eieren
- 125 gr (rijst)bloem
- 1 el bakpoeder
- sesamolie
Topping
- 4 lente-uien
- 1 bakje kiemgroenten
- 1 bakje tuinkers
- 4 el ingelegde gember
- 2 el sesamzaadjes
- 4 el Kewpie mayonaise
Saus
- 1 el honing
- 2 el oestersaus
- 4 el ketchup
- 1 el sojasaus
- 3 el worcestersaus saus
- 1 tl Sriracha
Instructies
- Snijd de savooiekool heel fijn met een scherp mes. Snijd de preistengels in hele dunne ringen en spoel ze schoon onder de kraan in een vergiet. Laat goed uitlekken.
- Kluts de eieren en meng ze met de bloem en bakpoeder. Kneed de kool en prei met je handen door het mengsel.
- Verhit in antiaanbakpannen een scheutje sesamolie en giet hierin het beslag. Bak de pannenkoek in ongeveer 10 minuten gaar. Draai een keer voorzichtig om, zodat de andere kant ook gebakken wordt.
- Maak ondertussen de Okonomiyakisaus. Verwarm de honing, oestersaus, ketchup, sojasaus, worcestersaus en Sriracha in een pannetje tot er een gladde saus ontstaan is.
- Snijd voor de topping de lente-uien in dunne schuine ringen.
- Serveer de pannenkoek op een groot bord en beleg het met een topping naar keuze.
- Lepel de Okonomiyakisaus en Kewpie mayonaise erover en bestrooi met sesamzaadjes.
2 reacties
Oeoeoe…. dat klinkt lekkerrrr. Gaat op de to-make lijst!
Dankjewel Diane, leuk om te horen. En je zult er geen spijt van krijgen, het is namelijk super lekker. Met culinaire groet, Hanneke