Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor de savooiekool. Waar vroeger ’s winters veel koolsoorten gegeten werden omdat er niets anders verkrijgbaar was, laten we nu de kolen links liggen. En dat is jammer, zeker omdat kool heel erg gezond is. De koolfamilie is zeer uitgebreid en bestaat uit vele soorten en kleuren. Het eten van kool is niet alleen maar voordelig, maar ze zijn ook nog eens rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Echt superfood dus en dat kunnen we ’s winters wel gebruiken! Koop de kool vooral in zijn geheel en niet al kant-en-klaar gesneden. Ten eerste is de smaak veel beter en ten tweede is dit veel goedkoper. En ik heb deze Japanse pannenkoek van savooiekool gemaakt en wow wat was dat lekker zeg. Okonomiyaki, oftewel Japanse pizza of pannenkoek kan gemaakt worden van verschillende soorten kool.
Als topping kan je allerlei soorten groenten, taugé, kiemgroenten, avocado, ingelegde gember, paddenstoelen, geraspte wortel, wakame, etc. gebruiken, leef je uit zou ik zeggen. En daarover een zoet/pittige saus en Kewpie (Japanse) mayonaise. Ook lekker erover is een wasabi mayonaise. Als je de Okonomiyakisaus maakt en proeft, denk je dat is niet lekker. Maar de gehele combinatie wordt superlekker, vertrouw mij maar.

 

Bak de pannenkoeken in vier kleine of twee grote koekenpannen. Het recept is geschikt voor 2-4 personen.

 

Koolsoorten

Ik heb de meest gangbare koolsoorten op een rijtje gezet voor jullie. Wat ermee te doen en wanneer je ze kunt kopen. Lees het hier.