Gefrituurde knapperige en sappige varkenskoteletje, wie wil dat nou niet? Dat is wat deze Japanse schnitzel Tonkatsu eigenlijk is. Behalve sushi staat de Japanse keuken ook bekend om deze heerlijke Tonkatsu. De krokant gefrituurde koteletjes worden meestal geserveerd in reepjes gesneden met een dipsaus. Daarbij fijngesneden witte kool en witte rijst.

 

Tonkatsu

 

Ton betekent in het Japans varken en katsu is een kotelet. En van deze heerlijke koteletjes kan je ook een Japanse katsu sando maken. Een trendy sandwich gemaakt van wit Japans brood, gevuld met tonkatsu met saus en gesneden witte kool. Dit Japanse witbrood is zacht en lichtzoet, misschien lijkt het wel een beetje op briochebrood. Als alternatief kan je natuurlijk wit casinobrood nemen. Zacht brood met krokant vlees, dat klinkt toch heerlijk nietwaar?

 

In plaats van varkenskoteletjes kan je dit gerecht ook maken van anders soort vlees zoals kipfilet of kipdijfilet, vis of rundvlees. Paneer het op dezelfde manier met panko (Japans broodkruim) en bak of frituur het krokant in een laagje olie of in de frituurpan.

 

Tonkatsu saus

 

Bij dit gerecht hoort natuurlijk een lekkere saus. Er zijn diverse recepten hiervoor, de meeste bevatten echter wel tomatenketchup, Worcestershiresaus, sojasaus en een Japanse mosterd. Dit kan aangevuld worden met oestersaus, mirin, knoflook en/of bruine basterdsuiker of palmsuiker. En vaak wordt ook nog kewpie mayonaise erbij geserveerd. Dit is Japanse mayonaise welke je wel in de grote supermarkten kunt vinden. Maar gewone mayonaise kan natuurlijk ook.

 

Japanse recepten

 

Ben jij gek op de Japanse keuken, dan heb ik diverse recepten voor jou. Zoek onder keuken en klik op Japans, dan komen ze tevoorschijn. Zoals bijvoorbeeld heerlijke Japanse Yakatori kipspiesjes, die kan je heel makkelijk zelf maken. Of wat dacht je van een lekkere Sushi bowl in plaats van sushi. Of deze Japanse Okonomiyaki, dit is een hartige pannenkoek gemaakt van kool en afgetopt met allerlei heerlijkheden.

 

 

Recept Japanse schnitzel Tonkatsu: