Kabeljauw met asperges en daslookmayonaise

Het is voorjaar de daslookblaadjes ploppen naar boven in mijn tuin en het is het seizoen van de asperges. En om het voorjaar te vieren, heb ik een heerlijk gerechtje voor jullie. Deze kabeljauw met asperges en daslookmayonaise is redelijk snel klaar en je serveert de lente op een bord. Sappige kabeljauwhaasjes met gegrilde groene asperges en een lekkere mayonaise gemaakt van daslook, dit wil je proeven!

 

Kabeljauw

 

Ik heb kabeljauwhaasjes gebruikt voor dit gerecht, maar je kunt ook kabeljauwfilet of een andere witvisfilet hiervoor in de plaats nemen.
Kabeljauw bak je niet al te lang, je wilt dat de vis niet uit elkaar valt. Door voor het bakken de vis te bestrooien met zout en dan weer even in de koelkast te leggen, wordt de vis wat stevigere en valt het minder uit elkaar tijdens het bakken. Voor het bakken veeg je het zout er natuurlijk af.
De vis is prachtig wit, stevig en heerlijk sappig (mits goed bereid). Je kunt deze vis bakken, grillen stoven of koken. Kabeljauw is het hele jaar door verkrijgbaar.

 

Ben jij ook zo gek op kabeljauw, dan heb ik nog veel meer recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Kabeljauw met garnalen en warme cocktailsaus of Grieks kabeljauwhaasje met citroen? Dit zijn ook makkelijk te bereiden visgerechten.

 

Asperges

 

Vis gaat heel goed samen met asperges. Koop de asperges wel als ze in het seizoen zijn en als ze uit ons eigen land komen. Die zijn het lekkerst. Ik kook asperges altijd even voor, als ik ze wil gaan grillen. Dit kan je ruim van tevoren doen. En je hoeft ze dan niet heel erg lang te grillen, ze zijn zo klaar, maar hebben wel een lekkere grillsmaak.

 

Daslook

 

Ik heb sinds een paar jaar daslook in de tuin staan en daar ben ik erg blij mee. Nu in maart kan ik de blaadjes al plukken en heb daar vandaag een heerlijke daslook mayonaise van gemaakt. Een prachtig groene mayonaise die het goed zal doen bij gegrilde vis, vlees, groenten of op een sandwich.
Je kunt daslook in het voorjaar vinden in een bosrijk en schaduwrijk gebied. Deze plant groeit in groepjes en het blad lijkt een beetje op het blad van een tulp. Maar als het goed is, komt de knoflookgeur je al tegemoet als je de blaadjes vindt.
Ik heb het blad nu rauw fijngehakt om er eerst olie van te maken waarvan je dan weer mayonaise maakt.

 

Tips:

 

De daslookmayonaise kan je al van tevoren maken, dit blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast.

Als je geen daslook kunt vinden, gebruik dan basilicum, peterselie, bieslook of een combinatie van deze kruiden.

De asperges kan je ook al van tevoren koken, giet ze dan af en spoel ze af met koud water.

Afhankelijk van de dikte van de vis, bak je deze in 4-7 minuten gaar.

Je kunt er ook nog lekkere gekookte nieuwe aardappeltjes of krieltjes bij serveren.

 

Recept Kabeljauw met asperges en daslookmayonaise:

Kabeljauw met asperges en daslookmayonaise. Heerlijk de asperges en daslook zijn er weer. Geniet ervan zolang het kan en maak dit lekkere gerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 kabeljauwhaasjes
  • Zout
  • olijfolie
  • 500 gr groene asperges
  • 25 gr daslook
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 eidooier
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl citroensap
  • peper en zout

Instructies
 

  • Daslookmayonaise: Spoel de daslookblaadjes schoon en slinger ze voorzichtig droog in een slacentrifuge. Snijd ze dan grof en doe ze in een keukenmachine.
  • Hak de blaadjes fijn in de keukenmachine en voeg dan de olie toe tot je een mooie groene olie hebt.
  • Meng de eidooier in een kom met de mosterd, citroensap en het zout. Giet er druppelsgewijs en al roerend met een garde, de daslookolie toe. Blijf wel goed roeren.
  • Blijf net zo lang kloppen tot er een dikke mooie groene mayonaise ontstaat.
  • Doe de daslookmayonaise in een pot, sluit deze goed af en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Breek de harde onderkanten van de asperges en kook ze in 5 minuten beetgaar in kokend water met zout. Giet ze af en dep ze droog en giet er dan wat olijfolie over.
  • Verhit een (grill)pan op hoog vuur en grill hierin de groene asperges rondom goudbruin.
  • Bestrooi ze tijdens het grillen met een beetje zout.
  • Bestrooi de kabeljauwhaasjes met een beetje zout. Verhit een antiaanbakpan met een beetje olijfolie en bak de kabeljauw op een kant aan op middelhoog vuur.
  • Bak net zo lang tot de kabeljauw wit glazig van boven en net gaar is. Je hoeft de kabeljauw niet om te draaien in de pan.
  • Leg de asperges op het bord en leg hierop de kabeljauw. Lepel de daslookmayonaise om de asperges en kabeljauw heen. Garneer eventueel met daslookblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating