Deze kabeljauw met garnalen en warme cocktailsaus is eigenlijk een ontzettend retro gerecht, maar ik kan je verklappen dat dit soort gerechten toch wel ontzettend lekker zijn. Het is een feestelijk visgerecht in een romige tomatensaus, wie vindt dat nou niet lekker?

 

Kabeljauw

 

Kabeljauw is een heerlijke magere witvis, met een fijne structuur. Het heeft een hele korte bereidingstijd nodig, voor de kabeljauwhaasjes is dit ongeveer 5-7 minuten. De iets plattere kabeljauwfilet heeft een nog kortere baktijd nodig. Het bakken van kabeljauw is helemaal niet zo moeilijk. En vooral niet als je deze saus erbij maakt. Dan gaart de vis verder in de saus en kan het bijna niet mislukken. De vis moet net gaar zijn en mag niet uit elkaar vallen. Als je de vis doorsnijdt, moet hij glanzend wit van binnen zijn.
Als je twijfelt of de vis wel helemaal gaar is, druk je een beetje op het dikste gedeelte van de kabeljauw. Als het vlees makkelijk uit elkaar gaat, is de vis gaar.

Kabeljauw met garnalen en warme cocktailsaus

Zoals ik al zei is dit een feestelijk gerechtje. Bereid het voor een speciaal etentje of tijdens feestdagen. De saus lijkt een beetje op de klassieke cocktailsaus, alleen is dit een warm variant gemaakt van room en verder met dezelfde ingrediƫnten als de cocktailsaus. Je kunt eventueel de whisky weglaten, als je geen alcohol wilt gebruiken.
Om de saus nog meer smaak te geven kan je een kwart bouillonblokje (vis of kipbouillon) erdoor gebruiken.
Ik heb het voor twee personen bereid, maar je kunt het recept natuurlijk verdubbelen als je het voor vier personen wilt bereiden.

 

Wat eten we erbij?

 

Witte rijst is natuurlijk lekker bij deze romige tomatensaus, maar gekookte krieltjes of een heerlijke aardappelpuree zal het ook goed doen. Als groente kan je broccoli, peultjes, worteltjes of spinazie erbij serveren.
Maar zo’n visje met romige saus is ook heel erg lekker op een bord met spaghetti.

 

En ik heb nog veel meer heerlijke kabeljauw recepten voor jou, je kunt ze vinden op de site. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit Grieks kabeljauwhaasje met citroen. Die is ook heel makkelijk te bereiden.

 

Recept Kabeljauw met garnalen en warme cocktailsaus: