Nou ik heb de laatste asperges van het seizoen nog weten te bemachtigen en heb dit gecombineerd met vis. Deze grote kabeljauwhaas met gegrilde asperges en saffraan/citroen aioli is een super combinatie geworden. Een gerecht wat je heel goed thuis kunt serveren tijdens een etentje.

 

Kabeljauw

 

Deze mooie grote kabeljauwhaas met vel komt bij Fish Tales vandaan. Je kent ze waarschijnlijk wel van de blikjes met duurzame vis. Maar nu kan je ook verse vis bij ze online bestellen. Uiteraard spartelverse vis welke 100% duurzaam gevangen of gekweekt is. Alle vis heeft een MSC- of ASC-keurmerk zodat de vis helemaal traceerbaar is tot aan de bron.
De kabeljauw wordt met handlijnen gevangen in de ijskoude wateren van IJsland. Hierdoor raakt de vis niet beschadigt tijdens het vissen en er geen bijvangst is. Hoe mooi en duurzaam is dat!
Het aanbod van de verse vis bij Fish Tales wisselt per seizoen. Je kunt hele vissen of gefileerde bestellen. De vis wordt gekoeld thuisbezorg en je kunt deze altijd nog invriezen.

 

Door de hele kabeljauw met vel te garen in de oven krijg je super malse en prachtig witte vis.
Je merkt vanzelf wanneer de kabeljauw gaar is, dan begint het visvlees een beetje uit elkaar te vallen en wordt het mooi glazig wit. Wil je zeker zijn of de vis gaar is, gebruik dan een kerntemperatuur, als de kabeljauw een temperatuur van 60˚C bereikt heeft is deze gaar.

 

Asperges

 

Vis gaat heel goed samen met asperges. Koop de asperges wel als ze in het seizoen zijn en als ze uit ons eigen land komen. Die zijn het lekkerst. Ik kook asperges altijd even voor, als ik ze wil gaan grillen. Dit kan je ruim van tevoren doen. En je hoeft ze dan niet heel erg lang te grillen, ze zijn zo klaar, maar hebben wel een lekkere grillsmaak.

 

Aioli

 

Deze bijzondere saffraan/citroen aioli gaat heel goed samen met de vis en de asperges. Ik heb eerst aioli gemaakt volgens dit recept* en toen de aioli gemengd met de saffraan en citroenrasp. Een heerlijke romige frisse aioli met een lekkere saffraan smaak.

 

Tips:

 

Als de asperges niet in seizoen zijn kan je deze vervangen door gegrilde bimi (aspergebroccoli), courgette, prei, paksoi of wortelen.

Je kunt er ook nog lekkere gekookte nieuwe aardappeltjes bij serveren.

Ben jij ook zo gek op kabeljauw? Ik heb nog veel meer kabeljauw recepten op de site staan, zoek ze maar eens op.

 

 

Recept Kabeljauwhaas met gegrilde asperges: