Kalkoen ovenschotel met paddenstoelen

Wat ga je doen met overgebleven kalkoen van de feestdagen? Nou daar kan je deze heerlijke kalkoen ovenschotel met paddenstoelen van maken bijvoorbeeld. Elk jaar bereid mijn moeder een gigantische kalkoen met de Kerst. Wij komen dan met z’n allen bij haar en nemen zelf ook allerlei gerechten en gerechtjes mee. Iedereen maakt een gerecht klaar, maar mijn moeder moet en zal de kalkoen bereiden. En meestal is die veel te groot en blijft er dus wat over.

 

Kliekjesdag

 

En na de feestdagen hebben we dus een kliekjesdag. We nemen weer iets mee naar huis (of niet). Ik ben gek op leftovers en vind het leuk om daar weer een ander lekker gerecht van te maken. Zo ook deze ovenschotel. Je kunt alles ook van tevoren bakken in de pan en dan in de ovenschaal doen. Dan doe je er op het laatst het bladerdeeg op en bak je het af, zodat je op de avond zelf er weinig werk aan hebt.

 

En ik heb nog meer restverwerkende recepten voor je, wat dacht je bijvoorbeeld van deze Gumbo met kalkoen en chorizo, Quesadilla’s met kalkoen, camembert en mangochutney, Romige soep met kalkoen en rijst, Tosti kalkoen, blauwe kaas en cranberrycompote, Curry van kalkoen en wokgroenten of Banh mi van overgebleven kalkoen? Klinkt niet verkeerd toch. Stuk voor stuk goede reden om wat kalkoen over te houden. Of zelfs zo lekker dat je er een kalkoenfilet of kipfilets voor koopt en dit verwerkt in deze gerechten.

 

Als groente kan je trouwens ook van alles verwerken hierin. Overgebleven pastinaak, wortelen, pompoenblokjes, alle soorten paddenstoelen, aardappeltjes, etc. Maak er een lekker gerecht van met wat er nog in jouw koelkast te vinden is.

 

Tips:

 

Je kunt een rol vers bladerdeeg kopen, of je gebruikt 5 plakjes bladerdeeg die je op elkaar stapelt en dan uitrolt tot een grote lap die over jouw ovenschaal past.
Ik heb geen zout gebruikt, omdat het bouillonblokje al zout genoeg is.

Extra nodig: ik heb een ovale ovenschaal van 30 centimeter gebruikt

 

 

Recept Kalkoen ovenschotel met paddenstoelen:

Kalkoen ovenschotel met paddenstoelen. Je hebt nog wat van die heerlijke Kerstkalkoen over. Goede reden om deze lekkere ovenschotel ervan te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr kastanje paddenstoelen
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 preistengels
  • 5 selderijstengels
  • 400 gr gegaard kalkoenvlees
  • 125 gr hamblokjes
  • 1 el tijmblaadjes
  • 200 ml room
  • 1 kippenbouillonblokje
  • peper
  • 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg
  • 1 ei

Instructies
 

  • Borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in stukken en snipper de ui. Snijd de prei en selderijstengels in dunne ringen en spoel dit schoon onder de kraan. Laat uitlekken.
  • Verwarm de oven van voor op 200˚C en vet een ovenschaal in met olie.
  • Zet een grote bakpan of hapjespan met een scheutje olie op het vuur en bak hierin de paddenstoelen goudbruin in ongeveer 5 minuten. Schep ze uit de pan en houd apart.
  • Bak dan in dezelfde pan in een beetje olie de ui, prei en bleekselderij in een paar minuten tot de groente zacht is. Voeg dan de paddenstoelen erbij.
  • Snijd ondertussen het gegaarde vlees in blokjes en doe dit ook in de pan samen met de hamblokjes en de tijmblaadjes. Meng alles goed door elkaar.
  • Schenk dan de room erbij en verkruimel het bouillonblokje hierboven. Breng aan de kook en laat 5-7 minuten koken tot de room iets is ingedikt. Breng eventueel op smaak met peper.
  • Schep het dan in de ovenschaal. Snijd een lange dunne lint van het bladerdeeg en leg dit op de rand van de ovenschaal. Druk het goed aan.
  • Leg hierop het bladerdeeg en plak dit op de rand. Druk dit goed vast en kwast het dan in met het geklopte ei.
  • Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is. Haal dan uit de oven en serveer de schaal op tafel (waarschuw iedereen dat die heet is!).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating