Wat ga je doen met overgebleven kalkoen van de feestdagen? Nou daar kan je deze heerlijke kalkoen ovenschotel met paddenstoelen van maken bijvoorbeeld. Elk jaar bereid mijn moeder een gigantische kalkoen met de Kerst. Wij komen dan met z’n allen bij haar en nemen zelf ook allerlei gerechten en gerechtjes mee. Iedereen maakt een gerecht klaar, maar mijn moeder moet en zal de kalkoen bereiden. En meestal is die veel te groot en blijft er dus wat over.

 

Kliekjesdag

 

En na de feestdagen hebben we dus een kliekjesdag. We nemen weer iets mee naar huis (of niet). Ik ben gek op leftovers en vind het leuk om daar weer een ander lekker gerecht van te maken. Zo ook deze ovenschotel. Je kunt alles ook van tevoren bakken in de pan en dan in de ovenschaal doen. Dan doe je er op het laatst het bladerdeeg op en bak je het af, zodat je op de avond zelf er weinig werk aan hebt.

 

En ik heb nog meer restverwerkende recepten voor je, wat dacht je bijvoorbeeld van deze Gumbo met kalkoen en chorizo, Quesadilla’s met kalkoen, camembert en mangochutney, Romige soep met kalkoen en rijst, Tosti kalkoen, blauwe kaas en cranberrycompote, Curry van kalkoen en wokgroenten of Banh mi van overgebleven kalkoen? Klinkt niet verkeerd toch. Stuk voor stuk goede reden om wat kalkoen over te houden. Of zelfs zo lekker dat je er een kalkoenfilet of kipfilets voor koopt en dit verwerkt in deze gerechten.

 

Als groente kan je trouwens ook van alles verwerken hierin. Overgebleven pastinaak, wortelen, pompoenblokjes, alle soorten paddenstoelen, aardappeltjes, etc. Maak er een lekker gerecht van met wat er nog in jouw koelkast te vinden is.

 

Tips:

 

Je kunt een rol vers bladerdeeg kopen, of je gebruikt 5 plakjes bladerdeeg die je op elkaar stapelt en dan uitrolt tot een grote lap die over jouw ovenschaal past.
Ik heb geen zout gebruikt, omdat het bouillonblokje al zout genoeg is.

Extra nodig: ik heb een ovale ovenschaal van 30 centimeter gebruikt

 

 

Recept Kalkoen ovenschotel met paddenstoelen: