Kalkoenfilet met Paddenstoelensaus en Cranberries

Als je toch iets met kalkoen wilt serveren met de feestdagen is deze kalkoenfilet met paddenstoelensaus en cranberries een mooi, lekker en snel alternatief.
Ik had vier kleine kalkoenfilets, maar als ze erg groot zijn koop je er twee of drie. Natuurlijk moeten grotere filets wel langer in de oven, houdt daar rekening mee.
Je kunt paddenstoelenfond of kippenfond gebruiken voor dit recept.

Ik heb een mooie ovenvaste schaal waar ik de kalkoenfilets in gegaard heb en heb daar later de saus over gegoten en de schaal zo op tafel gezet. Ziet het er niet feestelijk uit?

 

Serveer de kalkoenfilet met Knolselderijpuree, Spruitjes met ui en spek, Wortel en aardappelpuree en/of Gekruide pompoenblokjes.

Kalkoenfilet met paddenstoelensaus en cranberries. Dit is een lekker, snel en makkelijk gerecht voor een feestelijke avond.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 kleine kalkoenfilets
  • olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 150 ml paddenstoelenfond
  • 100 gr cranberries (vers of diepvries)
  • 200 ml room
  • 60 gr oude kaas, geraspt
  • 1 bosje peterselie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Schil en snipper de ui, hak de knoflook fijn.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verhit een grote koekenpan met een scheutje olijfolie op het vuur.
  • Bestrooi de kalkoenfilets met peper en zout en bak de kalkoenfilets aan beide kanten goudbruin in de pan.
  • Haal ze uit de pan en leg ze op een ovenschaal. Zet de schaal in de oven en gaar de kipfilets in ongeveer 20 minuten (afhankelijk van de grootte).
  • Giet in dezelfde pan weer een scheutje olijfolie en bak hierin de ui glazig. Voeg na een minuutje de knoflook toe en bak dit nog even mee.
  • Zet het vuur hoger en voeg de paddenstoelen toe en bak deze in ongeveer 5 minuten lekker bruin. Doe de paddenstoelenfond en de cranberries erbij en laat de bouillon inkoken.
  • Als de bouillon voor de helft ingekookt is, giet je de room erbij en kook je dit ook weer in op hoog vuur. Voeg de geraspte kaas toe en meng dit door de saus (de kaas brengt de saus nog meer op smaak en maakt de saus iets dikker).
  • Proef of er nog peper en zout bij moet. Als laatste roer je de gehakte peterselieblaadjes erdoor. Haal de kalkoenfilets uit de oven, verdeel ze over de borden en lepel de saus erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating