Het was alweer een tijdje geleden dat ik een panna cotta had gemaakt. Maar toen ik heerlijke stoofpeertjes had gemaakt, wilde ik daar iets lekkers bij serveren als dessert. Ik vond het te koud voor ijs en bedacht toen dat een panna cotta er wel feestelijk bij zou zijn. Omdat ik gek ben op kaneel en omdat dit al in de stoofpeertjes gebruikt was, heb ik een kaneel panna cotta met stoofpeer als dessert gemaakt. Dit was een topcombi.

 

Panna cotta

 

Panna cotta is een Italiaans nagerecht. Panna cotta betekent gekookte room en dat is dan ook de basis van dit dessert. Het is een zijdezacht puddinkje wat meestal alleen maar uit room(!) bestaat. Niet goed voor de lijn dus, maar wel super lekker.

 

Misschien heb je nog nooit panna cotta gemaakt, maar het is echt niet moeilijk om te maken. Dit recept kan niet mislukken. En het mooie ervan is dat je het ruim van te voren kunt bereiden, dat is vooral handig als je een etentje thuis organiseert.

 

Het is de truc om net genoeg gelatine te gebruiken, zodat je het puddinkje net stevig genoeg is om uit een vormpje te kunnen storten. Maar het moet ook weer niet te stevig worden, dat is niet lekker. Als je twijfelt of je genoeg gelatine hebt gebruikt, kan je de panna cotta altijd in een glaasje serveren, zodat je deze niet uit een vormpje hoeft te storten.
Gebruik eenpersoons schaaltjes of doe de pudding in kopjes.

 

Stoofpeertjes*

 

Ik had dus die heerlijke stoofpeertjes gemaakt. Deze zijn gestoofd in perensap waar ik verder geen suiker aan toegevoegd heb. Het zijn heerlijk frisse peertjes geworden met een extra perensmaak door het sap. Daarna heb ik het sap ingekookt tot een karamelachtige perensiroop. Nou dit was een match in heaven met de kaneel panna cotta kan ik jullie verklappen. Het recept van de stoofpeertjes vind je hier.

 

Tips:

 

Ik heb lichtbruine basterdsuiker gebruikt in de panna cotta omdat deze suiker een lekkere lichte karamelsmaak heeft. Je kunt dit ook vervangen door kristalsuiker of rietsuiker.
Ben je ook zo gek op panna cotta? Probeer dan ook eens deze heerlijke Yoghurt panna cotta met Amarena kersen.

 

 

Recept Kaneel panna cotta met stoofpeer: