Salted caramel, wie houdt er nou niet van. Nou wij wel hoor en het is een echte guilty pleasure voor ons. Omdat zondag ons toetjesdag is, heb ik deze keer een heerlijk karamelijs met zout en pecannoten gemaakt. Dit zalige ijs flans je supersnel in elkaar, je moet alleen het geduld opbrengen tot het ijs genoeg bevroren is. Dit ijs maak je namelijk zonder ijsmachine, maar als je een ijsmachine hebt dan kan je die natuurlijk wel gebruiken hiervoor.

 

Zelf ijs maken

 

Zelfs als je geen ijsmachine hebt, kan je heel makkelijk zelf thuis ijs maken. Dit is een basisrecept die ik regelmatig gebruik om allerlei soorten ijs te maken. Je hebt hiervoor slagroom en een blikje gecondenseerde melk nodig. Als je dit met elkaar opklopt en dit mengsel bevriest heb je al heerlijk ijs gemaakt.

 

Op deze manier heb ik bijvoorbeeld al Key lime pie ijs, Ruby chocolade ijs, Vlierbloesemijs, Roomijs met dronken rozijnen, chocola en walnoten, Stroopwafelijs en nog veel meer smaken gemaakt. Zoek ze maar eens op.

 

In plaats van de gecondenseerde melk heb ik deze keer dulce de leche gebruikt. En voor een beetje textuur heb ik gehakte noten erdoor gedaan.
De truc om het ijs niet al te hard te laten opstijven, is om er een scheut likeur doorheen te mengen. Alcohol bevriest namelijk niet en daarom zorgt het voor ijs met een wat zachtere structuur.

 

Dulce de leche

 

Dulce de leche lijkt op karamel maar is gemaakt van gecondenseerde melk. Je moet even geduld hebben (ongeveer 2,5 uur) maar dan heb je ook wat. Maak meerdere blikjes tegelijk, dan heb je voor de volgende keer dat je karamel wilt gebruiken al een blikje klaar staan.

 

Gezouten karamel

 

Niets is zo lekker als de combinatie van zoet en zout. Vooral in nagerechten zoals dit ijs. En gezouten karamel oftewel salted caramel is zo’n zalige combinatie. Zacht en koud ijs met de smaak van karamel en daarin nog die heerlijke zoutvlokken. Dit wil je proeven!
Ben jij ook zo gek op gezouten karamel, maak dan ook eens deze zondige karamelsaus met zeezout.

 

Tips:

 

Hoe je zelf heel makkelijk dulce de leche maakt, lees je hier.

Verwerk de dulce de leche wel op kamertemperatuur.

Het ijs blijft zeker een week goed in de vriezer.

 

 

Recept Karamelijs met zout en pecannoten: