Kebab gehakt met witte bonenpuree

Ik heb een heel bijzonder recept voor jullie. Dit kebab gehakt met witte bonenpuree heeft een hele waslijst aan ingrediënten, maar laat je daardoor niet afschrikken. Het is niet moeilijk te maken, maar echt de moeite waard om het eens te proberen.

 

Kebab

 

Turkse kebab is gekruid gehakt wat meestal als een staafje gevormd en bereid wordt. Adana kebab is weer een hele pittige gehaktstaaf die mét brood geserveerd wordt.
Döner kebab is plakken gemarineerd vlees die op een hele grote spies geregen worden en al ronddraaiend geroosterd worden. Het vlees wordt dan in dunne plakjes gesneden en in pitabroodjes geserveerd met sla, ui, tomaat en (yoghurt)saus.
Sish kebab of Sis kebap zijn spiesen waarin blokjes vlees en eventueel groenten geregen worden. Deze worden gegrild. Deze spiesjes worden ook wel sjasliek genoemd.
Kebab kan dus een scala aan vleesgerechten uit het Midden-Oosten zijn.

 

Dit gerecht is dus niet een echte kebab, maar rul gebakken gehakt met de smaken van kebab. Je hoeft dus geen gehaktrolletjes of spiesjes te maken maar het gehakt met kruiden gewoon bakken in een pan.
Ik wilde er hummus bij maken, maar had geen kikkererwten in huis. Wel een grote pot met witte bonen. Die heb ik gepureerd in mijn keukenmachine en verder aangemaakt zoals een hummus. Dit heb ik in een pannetje verwarmd en dat was heerlijk bij het gehakt.

 

Topping

 

Erbij heb ik nog een frisse topping gemaakt van tomaatjes, ingelegde citroen, olijven, pijnboompitjes en koriander. Dit geeft het gerecht net een extra kick. Als het jou te veel werk lijkt of je vindt het te veel ingrediënten, dan laat je de topping achterwege.

 

Tips:

 

Als je geen lamsgehakt* kunt vinden, gebruik dan alleen rundergehakt of gehakt half of half.
Verder kan je nog Turks brood of een groene salade erbij serveren.
Ook zo gek op kebab? Deze Tepsi kebab met spinazieyoghurt is ook zo bijzonder en lekker.

 

 

Recept Kebab gehakt met witte bonenpuree:

Kebab gehakt met witte bonenpuree. Een heerlijk gerecht van rul gebakken gehakt met de specerijen van kebab erin met daarbij een puree die op hummus lijkt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 gr rundergehakt
  • 200 gr lamsgehakt*
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout
  • 1 pot (720 gr) witte bonen
  • 3 el tahini (sesampasta)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl komijnpoeder
  • peper en zout
  • 75 gr Kalamata olijven
  • 100 gr tomaatjes
  • ½ ingelegde citroen
  • 5 takken koriander
  • 50 gr pijnboompitjes

Instructies
 

  • Bonenpuree: Giet de pot witte bonen met vocht in een keukenmachine samen met de tahini, citroensap, knoflook, komijnpoeder, peper en zout. Pureer tot een romige massa.
  • Kebab: Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit in een grote bakpan aan in olijfolie. Voeg nu de 2 soorten gehakt toe en bak dit rul op hoog vuur.
  • Voeg de specerijen, peper en zout toe en bak tot het gehakt mooi goudbruin is.
  • Verwarm ondertussen de witte bonenpuree in een kookpan.
  • Topping, hak alle ingrediënten grof en meng dit met elkaar.
  • Lepel de bonenpuree op de borden en hierop het gehakt. Lepel als laatste de topping erover.
  • Serveer met brood of pitabroodjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating