Kersen met een luchtige Yoghurt

Ja het is weer het seizoen van de Hollandse kersen. Koop ze snel voordat ze niet meer in de winkel liggen. Wij zijn er gek op, niet alleen om zo te eten maar ook om de kersen te verwerken in diverse gerechten. Zo ook deze kersen met een luchtige yoghurt. Heerlijk als nagerecht en zelfs als ontbijt.

Kersen

Het kersenseizoen loopt van ongeveer half juni t/m half augustus. Als er een warm voorjaar geweest is, zullen de kersen eerder rijp en verkrijgbaar zijn. Is het een koud voorjaar geweest dan zijn ze eind juni pas rijp.
Er zijn verschillende kersenrassen, de ene kers is vroeger rijp dan de andere. En sommige kersensoorten zijn rood en andere weer donkerrood en/of zoeter en sappiger.
Als het geen kersentijd meer is, kan je natuurlijk ook kersen uit de diepvries gebruiken, laat deze dan eerst ontdooien. Maar verse kersen uit Nederland zijn toch wel het lekkerst.

Yoghurt

Ik mocht van The Buffel Company in ons dorp o.a. heerlijke dikke buffelyoghurt ontvangen. Lekker om zo te eten, maar ja ik wilde er iets speciaals van maken. Ik het de dikke yoghurt nog een uurtje laten uitlekken zodat deze nog dikker was. Je kunt dit laten uitlekken in een vergiet met een schone theedoek of door een plastic koffiefilter met een papieren filter erin (zie foto).
Daarna heb ik het voorzichtig door stijfgeklopte eiwit gespateld. Het resultaat is een superluchtige en heerlijke witte yoghurt.

P.S.: Gooi het uitgelekte vocht niet weg, dit kan je weer verwerken in een smoothie.

Kersen met een luchtige yoghurt

Eiwit over?

Ik had van de verse buffelmelk die ik ook gekregen had, een zalige vanille roomijs gemaakt. Hierin gingen 4 eidooiers, waardoor ik de eiwitten overhield. En aangezien niets verloren gaat in mijn keuken, heb ik de helft van de eiwitten gebruikt voor deze yoghurt.

Je kunt van eiwitten die je over hebt, ook heerlijke pavlova’s maken zoals bijvoorbeeld deze Pavlova met Cranberry compote. De pavlova’s zijn natuurlijk ook lekker met zomerfruit.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Kersen met een luchtige yoghurt:

Kersen met een luchtige yoghurt. Heerlijk het is kersentijd en we eten ze zoveel mogelijk. Ook gebruik ik ze in diverse gerechten, zoals dit lekkere toetje kersen met een luchtige yoghurt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Nagerechten, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 200 gr kersen
  • 2 eiwitten
  • 2 zakje vanillesuiker
  • verse munt
  • 1 el amandelschaafsel

Instructies
 

  • Laat de yoghurt ongeveer twee uurtjes uitlekken in een vergiet met een schone theedoek. Dan wordt deze nog dikker en steviger. Spoel de kersen schoon en ontpit ze.
  • Klop de eiwitten op met de vanillesuiker. Als je het niet zoet genoeg vindt, kan je nog meer (vanille)suiker toevoegen.
  • Spatel de eiwitten nu voorzichtig door de uitgelekte dikke yoghurt en lepel dit in de glazen.
  • Verdeel de kersen over 4 glazen en garneer met wat amandelschaafsel en een muntblaadje.
  • Serveer direct of zet het afgedekt in de koelkast.

2 reacties

  1. Dankjewel Linda, fijn om te horen en met aardbeien lijkt het mij ook erg lekker.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating