Serveer deze cocktail voor het Kerstmenu en de feestvreugde is begonnen. Deze Kerstcocktail van cranberry’s en champagne is niet alleen heel erg lekker, maar ziet er ook nog eens prachtig rood uit. De smaken van de Kerst in een glas, wie wil dat nou niet.

 

Champagne

 

Champagne is en blijft toch wel een feestelijke drank. Bubbels horen gewoon bij de feestdagen. Maar in plaats van Champagne, kan je natuurlijk ook een ander soort bubbels gebruiken, zoals bijvoorbeeld:

Een Franse Crémant. Deze wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne, maar geen Champagne heten. Crémant is een heerlijk alternatief.

De Spaanse Cava is een betaalbare Spaanse mousserende wijn. Cava wordt gemaakt volgens de método tradicional, welke lijkt op de manier van het maken van de Champagne.

De bekende Prosecco uit Italië is een stuk eenvoudiger mousserende wijn. Prosecco heeft wel grove bubbels, daar moet je van houden. Het is wel een feestelijk en goedkoop alternatief voor Champagne.

Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijnen. Deze bubbel wordt van druiven uit Duitse wijngaarden gemaakt. Sekt kan gemaakt worden van verschillende druivenrassen, maar de Riesling druif is het meest populair hiervoor.

Fonkelwijn of vonkelwijn komt uit Zuid-Afrika. Vonkelwijn is Afrikaans voor mousserende wijn, waarin de belletjes vonkelen. Deze wijn wordt volgens de term “méthode cap classique” in Zuid-Afrika geproduceerd.

Naast de bekende bovengenoemde mousserende wijnen, produceren ook de wijnlanden uit de zogenaamde ‘Nieuwe Wereld’ lekkere bruisende wijnen.

Zoals je dus kunt lezen, zijn er diverse goedkopere alternatieven voor Champagne.
Nou dat was je lesje bubbels (haha).

 

Tips:

 

Ik heb cranberrysap* van Ocean Spray gebruikt in dit recept, deze is o.a. te koop bij de AH, maar je zult in andere supermarkten ook wel cranberrysap vinden.
Gebruik cranberry’s uit de diepvries, deze fungeren als ijsblokjes in de cocktail.

Er staan ook heel veel feestelijke mocktails op de site voor diegenen die geen alcohol willen drinken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Cranberry ginger ale mocktail, Cranberry bloedsinaasappel mocktail of Bramen wild berries mocktail?

 

Recept Kerstcocktail van cranberry’s en champagne: