Ik had bij mijn groenteboer een bos kervel in de aanbieding gekocht. Nu is kervel een teer product en wordt het snel slap. Dus ik moest er snel iets van maken. Maar ja wat ga je zo snel verzinnen om te bereiden met kervel. Dan maar verwerken in een kruidenboter. Maar alleen kervel leek me een beetje eentonig. Nu heb ik daslook in de tuin staan, dus de keuze was snel gemaakt. Het is een kervel en daslookboter geworden.

 

Ik heb een keukenmachine gebruikt om deze boter te maken. Als je die niet hebt, is dit geen probleem, dan komt het betere hakwerk van pas.
Ik hoef het niet te zeggen he? Wel roomboter gebruiken!
Je kunt het net zo pittig maken als je zelf wilt, door meer of minder daslook te gebruiken. Ik heb maar drie blaadjes gebruikt om de subtiele smaak van kervel niet te laten overheersen door de daslook.

 

Kervel

 

Kervel is een eenjarige plant met tere blaadjes en een anijsachtige smaak. Dit kruid is familie van de koriander en peterselie. Een heerlijk gerecht waar de anijsachtige smaak goed tot zijn recht komt is kervelsoep.
Kervel wordt ook gebruikt in het oude streekgerecht kruudmoes oftewel melkmoes. Maar ook wordt het traditioneel gebruikt in het gerecht paling in het groen.
Maar in een kruidenboter – zoals deze – of in sauzen doet kervel het ook erg goed. Voeg het pas op het laatste toe om de subtiele smaak te behouden.

 

Kervel doet het dus goed bij vis, kip, in een (komkommer)salade, (vis)saus, op een lekkere runderbouillon, over gekookte worteltjes, in een vinaigrette of over scrambled eggs.

 

Koop frisgroene kervel die niet verlept is en bewaar het ingepakt in nat keukenpapier in de koelkast. Zo blijft het een paar dagen goed, maar het beste is om het zo vers mogelijk te verwerken.

 

Lekkere recepten met kervel zijn:

 

Gevulde eieren met gerookte zalm en kervel
Courgette, prei en kervelsoep met kaasballetjes
Prei, aardappel, venkelsoep met kervel
En Kervelpesto

 

 

Recept Kervel en daslookboter: