Kip, artisjok en spinazie met filo

Ik had nog gegaarde kip over en daar kan je weer iets lekkers van maken, zoals deze heerlijke kip, artisjok en spinazie met filo. Een eenpansgerecht, wat daarna met filodeeg de oven ingaat, waardoor er een lekkere knapperige korst ontstaat. Een combinatie van een eenpansgerecht en ovengerecht, een zogenaamde pot pie.

 

Kip*

 

Ik rooster meestal een hele kip voor ons tweeën. Die komt natuurlijk nooit op, maar met de rest van deze kip kan je weer heel veel andere lekkere gerechten maken. Dit is een goed excuus om zo’n hele kip in de oven te roosteren, waarna ik de rest weer gebruik voor een ander recept.
Mocht jij nu geen gegaard kippenvlees overhebben, dan kan je bijvoorbeeld kipfilets of kipdijfilets in stukjes snijden en deze vooraf even gaar bakken voor dit gerecht.
Of je koopt een gegrild kippetje bij de poelier en gebruikt dit hiervoor.

 

Spinazie en artisjok

 

De combinatie van spinazie en artisjok wordt veel gebruikt in een lekkere dip in Amerika. Ik heb deze combinatie al eens gebruikt in deze Pasta met makreel, artisjok en spinazie. En dat was zo lekker, dat ik het nu ook maar in dit kipgerecht gebruikt heb.

 

Natuurlijk kan je zomers verse artisjokken gebruiken en deze vooraf koken. Dit is wel iets meer werk. Ik heb een potje met gegrilde artisjok op olie gebruikt. Die lekkere olie in dit potje kan je weer gebruiken om het gerecht in te bakken en om het filodeeg mee in te smeren. Als je de artisjokken te duur vindt, laat het achterwege. En als je het niet lust, vervang het dan door meer spinazie te gebruiken.

 

Saus

 

Door het gebruik van een kruidenkaas zoals Boursin of Paturain, geef je het gerecht al een heerlijke smaak natuurlijk. Meng het met wat kippenbouillon door het gerecht en laat het dan iets inkoken, zodat er een dikke romige saus ontstaat. Voeg op het laatst nog wat extra verse kruiden toe zoals dille, basilicum, peterselie of dragon.

 

Tip:

 

Ik heb een gietijzeren pan waarin ik het gerecht bereid heb. Hierna heb ik het filodeeg erop gedaan en de pan in de oven gezet. Als jij geen pan hebt die in de oven kan, schep het dan in een ovenschaal.

 

 

Recept Kip, artisjok en spinazie met filo:

Kip, artisjok en spinazie met filo. Dit is een heerlijk Een eenpansgerecht, wat daarna met filodeeg de oven ingaat. Een pot pie met een knapperige korst.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr gegaarde kip*
  • 1 ui
  • 300 gr spinazie
  • 1 pot (180 gr) artisjok op olie
  • 1 pakje kruidenkaas
  • 200 ml kippenbouillon
  • 4 takken dille
  • peper en zout
  • 5 filo vellen
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Snijd of pluk de gegaarde kip in stukjes en snipper de ui.
  • Bak de ui in olijfolie in een grote pan. Dan kan de spinazie erbij en bak dit tot het geslonken is. Giet de pot artisjokken af en voeg dat samen met de kip er ook bij.
  • Meng nu de kruidenkaas, bouillon en room erdoor en laat iets inkoken. Hak de dille fijn en meng dit als laatste door de saus. Voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
  • Vet een ovenschaal in met olie en schep het mengsel uit de pan in de schaal. Vet de filo vellen in met olie, verfrommel ze en leg ze op de ovenschaal.
  • Zet de schaal in de oven en bak het gerecht in ongeveer 15 minuten tot de filo goudbruin en knapperig is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating