Kip met citroen en lavendel is een recept van Rachel Khoo. Omdat ik een grote pot lavendel mocht ontvangen van Van Beekum Specerijen, wil ik natuurlijk zoveel mogelijk recepten met lavendel gaan uitproberen. Zo vond ik tijdens het googelen dit recept. Leuke combinatie leek mij dit, dus proberen maar. Bij dit gerecht passen heel veel soorten groenten. Kies iets wat je lekker vindt.
Lavendel
Misschien heb je wel lavendel in de tuin staan en als dit biologische lavendel is, dan kan je de bloemetjes gebruiken in de keuken. Het geeft gerechten een heerlijke geurige smaak. Je kunt het gebruiken in zoete gerechten zoals koekjes, ijs, maar ook in hartige gerechten zoals in sauzen, vis of in dit kipgerecht. Je kunt het ook mengen door een Provençaalse kruidenmix, voor een extra smaak. Daarbij gaat lavendel heel erg goed met tijm, rozemarijn en citroen.
Ik mocht dus een pot lavendel ontvangen en af en toe krijg ik inspiratie om het te gebruiken. Maar gebruik er niet te veel van, je wilt niet dat je gerechten naar lavendelzeep gaan smaken. Een klein beetje doet wonderen in een gerecht. Het geeft het een subtiele bloemige smaak zonder dat het overheerst.
Maak er bijvoorbeeld een lavendelsuiker van door de lavendel met de suiker te malen in een keukenmachine. Doe het in een afgesloten pot en gebruik het om bijvoorbeeld een fruitsalade op smaak te brengen of door een koekjesdeeg te mengen.
Je kunt lavendel ook mengen door olie of azijn. Maak hier dan weer een lekkere dressing van om over een salade te serveren.
Ben je nieuwsgierig naar wat ik nog meer gemaakt heb met de lavendel? Wat dacht je van deze Lavendelkoekjes, Lavendelsiroop waar je allerlei lekkere drankjes van kunt maken of Lavendel ijs, Zalm met lavendel en Runderstoof met lavendel? Echt het proberen waard!
Tip:
- De rozemarijnzout* die ik over de kip heb gestrooid, heb ik zelf gemaakt. Hoe jij dit ook kunt maken, lees je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kip met citroen en lavendel:
Ingrediënten
- 4 kippenbouten (1 kg)
- 2 el gedroogde lavendel
- 1 citroen, rasp en sap ervan
- 4 el vloeibare honing
- 1 tl rozemarijnzout*
- peper
- 1 teentje knoflook, geraspt
Instructies
- Vijzel de lavendel wat fijner en doe dit in de ovenschaal waar je de kip in gaat braden.
- Voeg citroenrasp en -sap, honing, rozemarijnzout, peper en de knoflook toe en meng alles goed.
- Doe de kip erbij en wentel deze door de marinade. Zorg ervoor dat alle stukken goed bedekt zijn.
- Dek de schaal af met plasticfolie en laat minimaal een uur tot maximaal 4 uur marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Haal de kip uit de koelkast en zet de schaal in de oven als deze op temperatuur is.
- Braad de kip in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Keer de stukken kip halverwege wel even om, zodat de andere kant ook mooi goudbruin kan worden.
- Prik na 45 minuten een satéprikker in het vlees om te controleren of de kip gaar is. Als er helder vocht uit de kip komt is het vlees gaar, zo niet dan laat je de kip nog langer in de oven staan.
- Serveer de kip met zijn 'jus' en geef er groente of salade bij naar eigen keuze. Ook lekker is het om er een stokbroodje bij te serveren, zodat je dit in het vocht kan dippen.