Probeer dit kipfilet in een Jerk marinade met chili pompoen recept voor een heerlijk eenvoudige versie van gebraden kip in Caribische stijl. Deze super malse, smaakvolle gemarineerde kipfilet zal snel een favoriet bij het hele gezin worden. Het is robuust van smaak en zo gemakkelijk te maken in de oven.
Jerk marinade
Deze Jerk marinade kan je voor kip, varkenshaas of zelfs visfilets gebruiken. Ook lekker op de barbecue. In deze kipfilet in een Jerk marinade wordt o.a. de specerij piment gebruikt. Piment is een echte smaakmaker. Piment oftewel Jamaicaanse peper is een ongelooflijke smaakbom. In het Engels noemen ze piment Allspice (alles-kruid). De specerij heeft een aangenaam warm en kruidig aroma, de smaak doet een beetje denken aan een heerlijke mix van kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kaneel en peper. Piment is niet pikant. Piment werd door Columbus gevonden in Jamaica en is dan ook een essentieel ingrediënt in de meeste Jamaicaanse ‘Jerk’ kruidenmixen. Het is een van de belangrijkste ingrediënten uit de Caribische keuken.
Traditioneel werd deze specerij veel gebruikt in desserts en bij zoete gerechten. Maar piment is ook lekker in stoofpotten, in diverse vleesgerechten en om als specerij te gebruiken bij het inmaken.
Het woord Jerk verwijst naar een manier van koken die populair is in Jamaica. Alle soorten vlees en zelfs groenten worden traditioneel gemarineerd in een pasta of rub met piment en Scotch bonnet pepers. Daarna wordt het langzaam gerookt over lange stokken pimenthout.
Omdat de meesten van ons de kip niet een nacht in marinade laten staan en het dan langzaam roken over lange stokken pimenthout, ben ik hier om deze vereenvoudigde manier te delen om heerlijke kipfilet te maken, lui maar 110% ongelooflijk smaakvol.
En ja, je hebt er wel aardig wat specerijen voor nodig, maar als je daar geen zin hebt dan zoek je een Jerk specerijenmix in de supermarkt.
Erbij
- Ik heb er heerlijke pittige pompoenblokjes bij geserveerd, ook daar heb je weer aardig wat specerijen voor nodig. Maar het is wel superlekker.
- Heb je nou geen zin om dat te maken, serveer het dan met gekookte rijst en een lekkere zelfgemaakte mangochutney.
Tips:
- Mocht je Scotch bonnet peper kunnen vinden, gebruik die dan in plaats van de rode peper. Maar pas op, dit zijn wel heet pittige pepers!
- Ook zo gek op bijzondere kipgerechten? Probeer dan deze Kippenbouten met 7-kruidenmix.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kipfilet in een Jerk marinade met chili pompoen:
Ingrediënten
- 4 kipfilets
Marinade
- 2 tl piment
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 rode peper, fijngesneden
- 2 tl verse tijm, fijngehakt
- 1 tl kaneelpoeder
- ¼ tl cayennepeper
- zout en peper
- 2 el olijfolie
Pompoen
- 400 gr (Muskaat)pompoen
- 4 el olijfolie
- 2 lente-uien
- 1 rode peper
- 1 tl verse tijm
- 1/2 tl piment
- 1 el rietsuiker
- 1/2 limoen, sap ervan
- 1 bosje koriander, fijngehakt
- 10 muntblaadjes, fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de in een keukenmachine tot puree. Smeer dit mengsel uit over de kipfilets en laat tenminste 4 uur afgedekt marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven op 200 ̊C. Haal de kipfilets uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Bak in een bakpan de kipfilets aan beide kanten goudbruin aan. Leg de filets dan op
- op een ovenschaal en laat ongeveer 10-12 minuten roosteren in de oven.
- Schil de pompoen en snijd in 1 cm dobbelsteentjes. Snijd de lenteuien in dunne ringen.
- Snijd de rode peper in de lengte doormidden, verwijder eventueel de zaadlijsten en snijd dan de rode peper fijn. Rits de tijmblaadjes van de stengels.
- Verwarm de olie in een pan en bak hierin de lente-ui, rode peper, tijm en piment in ongeveer 1 minuutje op middelhoog vuur tot de lente-ui glazig is.
- Voeg dan de pompoenblokjes erbij en bak deze goudbruin in ongeveer 4 minuten.
- Doe de deksel op de pan en laat dit op laag vuur nog 5 minuten bakken tot de pompoen zacht geworden is.
- Voeg de suiker en limoensap toe en bak dit nog even mee.
- Strooi vlak voor het serveren de koriander en munt erbij en op breng op smaak brengen met peper en zout.