Heerlijke smeuïge kipfilet met spek en gevuld met kaas met daarbij een pittige salsa van maïs, dit wil je proeven! Met dit Tex Mex gerechtje, zet je de zon op tafel. Mexicaans biertje erbij en genieten maar. Een perfect zomers avondmaaltje voor elke avond van de week.
Kipfilet
Je kunt voor dit gerecht vier kleine kipfiletjes of twee grote nemen. Ik had twee hele grote te pakken van mijn lokale kippenboer Karin. Zij is een bevlogen boer met echt heel veel passie voor haar bedrijf. Haar scharrelkippen hebben het Beter Leven Keurmerk en ik heb gezien in welke grote en lichte ruimte deze kippen kunnen scharrelen. Deze kippen hebben ook nog een overdekte uitloop waar ze een luchtje kunnen scheppen. De kippen zijn van een langzaam groeiend ras en dat proef je. Het verschil tussen een ‘gewone’ kip en deze kip is behoorlijk groot. Deze kippen zijn supermals en hebben heel veel smaak. Als je de kip ontdooit, zit er totaal geen vocht in de plastic verpakking.
Als je kleine kipfilets gebruikt, kan je die in z’n geheel op bord leggen. De grote kipfilets zou ik in plakken snijden en die verdelen over twee borden. Laat de kipfilet wel even vijf minuten rusten, voordat je het in plakken snijdt.
Kaasvulling
De kaasvulling bestaat uit verse roomkaas, geraspte cheddar kaas, jalapeño peper en een teentje knoflook. Die knoflook komt ook van Karin vandaan, behalve dat ze kippen heeft, staat ze ook bekend om haar heerlijke polderknoflook. Verse knoflook uit onze eigen mooie Flevopolder.
Rasp de cheddar kaas zelf of koop geraspte cheddar, sommige supermarkten verkopen dit ook geraspt. Je kunt ook geraspte oude kaas nemen, dat is ook lekker. Die gebruik je namelijk ook in de salsa, dan hoef je niet twee aparte geraspte kaassoorten te kopen.
Voeg zoveel of zo weinig jalapeño peper toe als jij zelf wilt. Houd je van pittig, dan doe je de hele peper erin, zo niet dan een halve. Trouwens de meeste pit zit in de zaadjes, wist je dat? Als je de zaadlijsten en zaadjes verwijderd, is de peper al niet meer zo pittig.
Als je geen jalapeño peper kunt vinden, neem dan een rode peper. Let op: die kunnen een stuk pittiger zijn!
Tip:
Maak de kipfilets de avond ervoor al klaar en rol ze goed strak op in huishoudfolie. Leg ze in de koelkast voor de volgende dag. Dan ben je op de avond zelf snel klaar, je hoeft de kipfilets alleen nog maar te bakken en de maïs salsa* te maken.
Recept Kipfilet met spek en gevuld met kaas:
Ingrediënten
- 85 gr verse roomkaas
- 125 gr geraspte cheddar kaas
- 1 jalapeño peper
- 1 teentje knoflook
- 4 kleine kipfilets
- 20 plakken ontbijtspek
- 2 el roomboter
- 2 el olijfolie
- pittige salsa van maïs*
Instructies
- Meng in een kom de roomkaas met de geraspte kaas. Snijd de jalapeño peper fijn, hak de knoflook fijn en meng dit door de kaas. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de kipfilets tussen twee vellen huishoudfolie en sla deze zo plat mogelijk met een zware koekenpan.
- Leg per kipfilet 4-5 plakjes ontbijtspek naast elkaar, haal de filets uit het folie en leg deze op het spek.
- Verdeel het kaasmengsel over de kipfilets en rol deze met spek en al op. Prik ze eventueel vast met cocktailprikkers. Dit kan je (een dag) van tevoren al doen!
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de kipfiletrolletjes op hoog vuur rondom aan.
- Zet de pan dan in de oven (of doe de filets in een ovenschaal) en bak ze nog 15-25 minuten (afhankelijk van de grootte van de kipfilet) in de oven tot de kip gaar is.
- Maak ondertussen de pittige maïs salsa volgens het recept wat je hierboven kunt vinden.
- Haal de kiprolletjes uit de oven en snijd ze in plakken. Leg ze op de borden en lepel de maïs salsa ernaast.