Kippenbouten met Shiitake en Ketjapsaus

Deze Kippenbouten met shiitake en ketjapsaus is een lekker gerecht met Aziatische smaken. Serveer er witte rijst bij en je hebt een complete maaltijd.
Ik heb shiitake paddenstoelen gebruikt, maar je kunt ook een ander soort paddenstoelen gebruiken voor dit gerecht, zoals bijvoorbeeld kastanjechampignons. En natuurlijk heb ik een heerlijke ‘beter leven’ kip van Polderkip gebruikt voor dit recept.
Five spices of 5 kruiden is een kruidenmengsel uit de Chinese keuken dat de vijf basissmaken van zout, zoet, bitter, zuur en scherp combineert. De mix wordt in veel Aziatische gerechten gebruikt en geeft de kip een heerlijke smaak.
Je kunt deze kruidenpoeder in de grotere supermarkten of in een toko vinden.
Als je niet van koriander houdt, garneer het dan met fijngesneden lente-ui.

Schrik niet van de bereidingstijd….de oven doet het meeste werk voor je.

Tip:

Een heel ander recept met kippenbouten, zijn deze Kippenbouten met 7-kruidenmix. Probeer die ook eens.

 

Recept Kippenbouten met Shiitake en Ketjapsaus:

Kippenbouten met shiitake en ketjapsaus. Deze Kippenbouten met shiitake en ketjapsaus is een lekker gerecht met Aziatische smaken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten
Keuken Aziatisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten
  • 1 el 5 kruiden poeder
  • peper en zout
  • zonnebloemolie
  • 250 gr shiitake
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 1 el vers geraspte gember
  • 25 ml balsamico azijn
  • 75 ml ketjap manis (zoet)
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 tl 5 kruiden poeder
  • 75 gr blanke rozijnen
  • verse koriander

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Kruid de kippenbouten met peper en zout en de 5 kruiden poeder.
  • Leg de kippenbouten op een bakplaat (eventueel voorzien van bakpapier) en schuif ze in de oven. Bak de kippenbouten in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Borstel de shiitake schoon en snijd de steeltjes eraf. Snijd de uien in dunne ringen en snijd de knoflook en rode peper in dunne plakjes.
  • Bak ongeveer 10 minuten voordat de kip gaar is, de shiitake paddenstoelen in een grote koekenpan in een scheutje olie even aan. Haal ze uit de pan en zet ze even apart.
  • Bak de uien in dezelfde pan en voeg dan de knoflook, rode peper en gember erbij en bak nog even mee. Voeg nu de paddenstoelen weer toe.
  • Giet de balsamico azijn, ketjap en kippenbouillon in de pan bij de shiitake en uien. Breng aan de kook. Voeg de 5 kruiden poeder en rozijnen erbij.
  • Zet het vuur middelhoog en laat de saus nog even pruttelen. Als de kip gaar is, haal je deze uit de oven.
  • Je kunt de kippenbouten eventueel in de pan bij de saus serveren of op een bord met de saus erbij. Garneer met wat korianderblaadjes en serveer er witte rijst bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating