Deze Kippenlevertjes met granaatappel is een Midden-Oosters recept. Jullie weten inmiddels wel dat ik helemaal weg ben van deze keuken. Vooral door de specerijen en kruiden die erin gebruikt worden. En ik ben gek op kippenlevertjes, alleen hubbie niet. Maar hij vond deze levertjes toch wel erg lekker. Het is een Libanees gerecht en het heet Sawda Djej.

 

Kippenlevertjes

 

Kippenlevertjes of sowieso lever wordt weinig gegeten in ons land. En dat is jammer. Lever eten is namelijk een bewuste vleesconsumptie. Het is namelijk zonde als een dier geslacht wordt, dat niet alles gebruikt wordt. Dus niet alleen de kipfiletjes of biefstukjes eten, maar af en toe ook orgaanvlees. Lever is ook nog eens heel gezond voor ons. Het bevat veel meer voedingsstoffen dan alle andere soorten vlees. Zoals bijvoorbeeld vitamine A, B, maar ook heel veel mineralen. Ook al eet je er maar een heel klein beetje van.

 

Maar nu even over deze kippenlevertjes. Als manlief ze lust, dan vind jij het waarschijnlijk ook lekker. Heerlijke kruidige smaken uit het Midden-Oosten, en die granaatappelmelasse en pitjes maken het helemaal af. Een beetje zuur, een beetje zoet en een beetje pit van de harissa. Kippenlevertjes zijn niet zo fotogeniek, maar geloof me, als je gek bent op levertjes dan wil je dit proberen. Bak ze trouwens niet te ver door, dan worden ze droog.
En nog zo’n lekker recept met kippenlevertjes is deze Zelfgemaakte kippenlever paté. Probeer dat ook eens.

Wat eten we erbij?

 

Arabisch platbrood of naanbrood is erg lekker bij dit gerecht.
Ik heb er gele rijst bij gemaakt. Dit maak jij zelf ook heel eenvoudig door een gesnipperd uitje en knoflook te fruiten in een beetje olie. Hier voeg je 1-2 eetlepels kurkuma bij en bak dit even mee. Dan gaat de basmati rijst erbij en bak je dit ook nog even mee. Nu kan het hete water erbij en laat dit op middelhoog vuur koken tot de rijst gaar is en het vocht geabsorbeerd is. Breng nog op smaak met een beetje zout.

 

Tip:

 

Harissa* is een pittige rode saus uit Noord-Afrika. Het wordt gemaakt van rode pepers, tomaten, knoflook en specerijen. Ik heb hier het recept voor een zelfgemaakte Harissa voor jou.

 

 

Recept Kippenlevertjes met granaatappel: