Deze taart stond al zo lang op mijn to cook lijstje en nu is het er eindelijk van gekomen. Ik had de taart al diverse keren voorbij zien komen op Engelse kookprogramma’s op TV en was gelijk nieuwsgierig geworden ernaar. Hoe kan je een taart van broodkruim en stroop maken? Nou dat kan, zal ik jullie verklappen. Deze Klassieke Engelse Treacle tart is ontzettend lekker. Wel erg zoet, dat moet ik toegeven. Klop daarom de slagroom – die erbij gaat – met alleen een beetje vanillesuiker op, anders vallen je vullingen uit je kiezen (haha). Maar het is de zonde waard.

 

Treacle tart

 

Treacle tart is een traditioneel en populair Brits nagerecht. Een taart gemaakt van een deegbodem met een vulling van vers broodkruim en golden syrup. Een mooie manier om oud brood te verwerken in een heerlijk toetje. Het klinkt misschien vreemd, maar het is onweerstaanbaar lekker. Er bestaan heel veel recepten voor dit nagerecht en ik heb er weer de mijne van gemaakt. Eentje met niet zoveel stroop erin als de meeste gerechten.
En ik heb een beetje gesmokkeld, je moet namelijk zelf een deeg maken voor de bodem en dat dan allereerst blind bakken voordat je het met de vulling erin gaat bakken. Ik heb kant-en-klaar taartdeeg gekocht en ik heb het niet voorgebakken. En dat is prima gelukt en hierdoor ben je veel sneller klaar.

 

Broodkruimels*

 

Allereerst moet je wel verse broodkruimels maken. Dit doe je van ‘oud’ witbrood. Als het brood nog vers en zacht is, kan je de boterhammen het beste op het aanrecht hard laten worden. Snijd dan de korstjes ervan af en hak dan met de pulseerknop de sneetjes brood in (niet te) fijn je keukenmachine.
Ik had nog een briochebrood liggen en heb daar de kruimels van gemaakt.

 

Golden syrup

 

De vulling wordt dus gemaakt met golden syrup. Dat was even zoeken voordat ik deze stroop gevonden had. Je kunt het op het internet bestellen, maar dan zijn de verzendkosten nog duurder dan het flesje stroop. Uiteindelijk heb ik het bij de Sligro gevonden. Daar waren ze steeds uitverkocht vanwege de Brexit, maar na mijn zoveelste bezoek vond ik het dan toch. Volgens de website van AH en Jumbo zouden ze het ook moeten verkopen, maar ik heb het daar niet gevonden.
Golden syrup wordt in diverse Engelse nagerechten gebruikt en is daar gewoon in alle winkels te koop. Het is een amberkleurige siroop wat gemaakt wordt van suiker, water en citroenzuur. Het smaakt een beetje naar de stroop die wij op de pannenkoeken gebruiken. Mocht je de golden syrup niet kunnen vinden, gebruik dan de pannenkoekenstroop.

 

Tips:

 

Je kunt de vulling ook met citroenrasp op smaak brengen, dit maakt het wat frisser.

Serveer de taart warm met een bolletje vanille-ijs of koud met slagroom, clotted cream, mascarpone, zure room of een custard.

Gebruik een springvorm of taartvorm van 25 centimeter doorsnee.

 

 

Recept Klassieke Engelse Treacle tart: