Klassieke Hachee Recept | Lekker en Makkelijk

Hachee is een oer-Hollands stoofgerecht dat al eeuwenlang wordt bereid. Vroeger werd het vlees lang gestoofd in veel boter, maar ik kies voor een lichtere variant met minder boter en een kortere bereidingstijd. Hieronder deel ik mijn recept voor een heerlijke klassieke hachee.

Wat is klassieke hachee en hoe maak je het?

Hachee is een gerecht dat je oma waarschijnlijk regelmatig op tafel zette. Het bestaat uit mals gestoofd vlees met uien en wordt al sinds de 18e eeuw gegeten.

Oorspronkelijk werd hachee gemaakt van restjes rundvlees, brood en eieren. Later veranderde het in een stoofpot met vlees, uien, specerijen en rode wijn.

Het vlees voor hachee

Vraag je slager om goed stoofvlees, zoals sukade of riblappen. Ik heb doorregen riblappen gebruikt, omdat het vet zorgt voor extra smaak en malsheid.

Vroeger gold: hoe langer hoe beter. Tegenwoordig hoeft het vlees niet langer dan drie uur te stoven.

Tip: Maak hachee een dag van tevoren, zodat de smaken nog beter intrekken.

Hoe krijg je de perfecte binding?

  • Bestrooi het vlees met bloem voordat je het bakt. Dit zorgt voor een mooie binding tijdens het stoven.
  • Sla deze stap niet over, anders wordt de hachee te dun en waterig.

Tips voor de lekkerste hachee

Klassieke hachee recept

Klassieke Hachee. Maak dit gemakkelijke hachee recept met vlees en uien. Net zoals grootmoeder hem altijd maakte. Dit is mijn variant erop.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo riblappen
  • 2 el bloem
  • 2 klonten roomboter
  • 4 grote uien
  • 500 ml runderbouillon
  • flinke scheut rode wijn, of wijnazijn
  • 10 kruidnagelen
  • 4 blaadjes laurier
  • 6 jeneverbessen
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd het vlees in stukken (of laat de slager dit doen) en bestrooi het met zout, peper en bloem.
  • Zet een grote braadpan op het vuur en verwarm hierin de bouillon met de kruidnagelen, laurier en jeneverbessen.
  • Of je doet de specerijen in een speciaal kruidenzakje of kruidenbuiltje en haal je dit in z'n geheel eruit als het gerecht klaar is.
  • Bak het vlees in een klontje boter in kleine porties in een koekenpan op hoog vuur, totdat het vlees een lekker bruin korstje heeft.
  • Doe niet te veel vlees tegelijk in de pan, anders gaat het vlees koken in plaats van bakken. Blus het vlees af met een scheutje rode wijn of azijn. Doe het gebakken vlees in de braadpan.
  • Snijd de uien en bak die vervolgens in het overgebleven braadvet, voeg eventueel extra boter toe.
  • Als de uien gebakken zijn doe je het bij het vlees in de braadpan. Leg een deksel op de pan en zachtjes laten sudderen tot het vlees lekker gaar is. Dat duurt wel 2 tot 3 uur.
  • De hachee is lekker met gekookte aardappelen en rode kool met appeltjes.

4 reacties

  1. Doet zijn naam eer aan. Geen poespas. Precies zoals oma de hachee ook maakte. Heerlijk. Aanrader

  2. Hoi Selena, die blijven er in principe in. Of je doet de specerijen in een speciaal kruidenzakje of kruidenbuiltje en haal je dit in z'n geheel eruit als het gerecht klaar is.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating