Ik ben gek op de klassieke quiche Lorraine, maar kwam erachter dat ik deze nog niet op de site had staan. Hoog tijd om deze lekkere hartige taart te bakken en het recept uit te schrijven voor jullie. Nou hier is tie hoor.

 

Quiche Lorraine

 

Dit is een klassieke Franse hartige open taart met spekjes en kaas, natuurlijk wel de Franse Gruyère kaas. De bodem wordt meestal gemaakt van bloem, boter en water. De vulling bestaat uit eieren en room, hierdoor wordt dan geraspte kaas, uitgebakken spekjes en prei of bosui door gemengd. Alhoewel er gezegd wordt dat in de originele hartige taart uit Lotharingen geen kaas zat.
De quiche wordt warm geserveerd maar is koud ook erg lekker.

 

De quiche wordt beschouwd als een Franse open taart met eieren en room, maar in de 14e eeuw werden deze taarten al in de Engelse keuken bereid en in de 13e eeuw zelfs al in Italië.
De hartige open taart kan uit allerlei vullingen bestaan. Meestal is de basis wel eieren en room. Hierdoor kan je vis, vlees en groenten aan toevoegen.
Een quiche met spinazie en blauwe kaas is erg lekker, of probeer eens de combinatie met allerlei soorten paddenstoelen en geitenkaas.

 

Taartbodem

 

Natuurlijk kan je zelf een deeg voor de taartbodem maken, maar gemak dient de mens. Ik heb de ronde quiche & taart deeg (32 cm)* van de AH ontdekt. Hiermee maak je in no-time hartige of zoete taarten. En ik vind het ideaal kan ik jullie verklappen. Waarschijnlijk hebben andere supermarkten ook wel dit soort verse deeg in het assortiment. Anders gebruik je verse of diepvries bladerdeeg of hartige taartdeeg.

 

Als je de taart helemaal onder in de oven bakt, dan krijg je een lekkere krokante bodem.
Ik had dat helaas niet gedaan, waardoor de bodem niet helemaal gaar en de bovenkant iets te bruin naar mijn zin geworden was. Goed excuus om de quiche nog eens te maken.

 

Ik heb een stuk Gruyèrekaas gekocht bij de kaasboek en deze zelf geraspt. Je kunt ook ‘gewone’ geraspte kaas hiervoor in de plaats gebruiken.

 

Extra nodig: Quichevorm of springvorm van 25 cm

 

Tip:

 

Je hoeft geen peper of zout te gebruiken in deze taart, het heeft al smaak genoeg van zichzelf door de spekjes en de kaas. Wel kan je een beetje nootmuskaat door de vulling doen.

 

 

Recept Klassieke Quiche Lorraine: