Ik had een klassieke rode wijnsaus gemaakt en kwam erachter dat dit recept nog niet op de site stond. Snel een foto gemaakt van de saus en het recept uitgeschreven voor jullie. Ik maak de saus zo vaak, dat ik het met mijn ogen dicht kan maken. Maar ik stond er helemaal niet bij stil om het op de site te plaatsen, maar nu staat hij er dus op.

 

Rode wijnsaus

 

Een rode wijnsaus is lekker bij vleesgerechten zoals een biefstukje, entrecote, tournedos,
hertenbiefstuk, eendenborst of andere soorten vlees. En hoewel de saus niet moeilijk is om te maken, is het wel een feestelijke saus. Vooral lekker om te serveren op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen.

 

Rode wijn

 

De saus begint met een goede rode wijn. Gooi er geen goedkope wijn in, dit zal echt geen lekkere saus geven. Het beste kan je de rode wijn gebruiken die je ook gaat schenken bij het vlees. Vraag jouw slijter welke wijn je het beste kunt gebruiken hiervoor. Elk soort vlees vraagt weer om een specifieke wijn die goed matcht. Zo drink je bij een biefstuk een hele andere rode wijn dan bij een eendenborst of hertenbiefstuk. Lees ook mijn blog: Welke wijnen drink je bij wild?

 

Bouillon

 

Ook een goede bouillon kan de saus extra lekker maken. Gebruik deze keer geen bouillonblokje, maar koop een pot goede bouillon of zelfs een vleesfond. En bij wild natuurlijk een wildfond. In deze bouillons zit al zoveel smaak, dat je de saus niet eens meer op smaak hoeft te brengen met peper en zout.

 

Romig

 

De saus maak je lekker romig door de (slag)room en de roomboter. Gebruik koude blokjes boter, dit zorgt ervoor dat de saus mooi gemonteerd wordt. Dit betekent dat de saus een mooie binding krijgt (dikker wordt), romiger van smaak, mooi glad wordt en een mooie glans krijgt.

 

Tips:

 

Als je de saus van tevoren wilt bereiden, dan kan dit tot en met het mengen van de room erdoor. Ik zou de saus dan vlak voor het serveren weer opwarmen en dan pas de klontjes boter erdoor doen.
Of je maakt de saus helemaal klaar en houdt het warm op een warmhoudplaatje of in een grote (schone) thermoskan.

Ik heb ook een recept voor een goede vleesjus voor je.

 

 

Recept Klassieke rode wijnsaus: