Ik heb toch een heerlijk puree recept voor jullie. Deze romige knolselderij en wortelpuree zal het goed doen met de feestdagen. Extra romige puree, daar kan geen aardappelpuree tegen op. Nou ja behalve een heerlijke luchtige aardappelmousseline dan. Het voordeel van deze puree is dat je verder geen groenten meer hoeft te serveren bij een gerecht, want de puree is de groente.

 

Ik mocht twee dozen met kneiterverse producten van Lindenhoff ontvangen voor een online kookworkshop met Alain Caron. Er zaten veel te veel producten in de dozen en dat vond ik helemaal niet erg. Ik ga met deze producten weer heel veel andere lekkere gerechten maken. Er bleef dus ook een hele knolselderij en een hele grote winterpeen over.

 

Knolselderij

 

De knolselderij is de knol van een selderijplant. Deze knol groeit deels onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden zoals de bladselderij en bleekselderij. De knol heeft een lichtbruine/beige schil. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt, kan je de bladeren ook eten. Knolselderij is heel gezond, het bevat namelijk heel veel gezonde voedingsstoffen. Let bij aankoop erop dat de knol stevig en droog is. Als er nog blad aan zit, let erop dat dit frisgroen is.
Knolselderij is niet echt een vergeten groente, we gebruiken deze vooral in de erwtensoep.
Maar verder wordt de knol weinig gegeten en dat is jammer.

 

Het aardse van de knolselderij gaat heel goed samen met het zoete van de wortel. En daarbij wordt de puree prachtig mooi lichtoranje, dat ziet er toch al feestelijk uit.
Je kunt natuurlijk op deze manier ook een puree van alleen maar knolselderij of alleen wortel maken, maar samen vormen ze een heerlijke puree.

 

En ik heb nog meer heerlijke recepten met knolselderij voor jullie, zoals bijvoorbeeld deze lekkere Stamppot knolselderij met paddenstoelen of Knolselderijsoep met chorizo en salie.

 

Puree

 

Door de groenten zachtjes te koken in de melk, krijg je een heerlijke puree. Als de blokjes groenten zacht geworden zijn, schep ze uit de pan (dus zonder vocht). Dit pureer je eerst en daarna voeg je zoveel kookvocht toe tot je een heerlijke gladde en zijdezachte puree hebt. En om het nog romiger te krijgen, voeg je de boter toe.
Deze puree kan je heel goed van tevoren bereiden, dan hoef je op de avond het alleen nog maar op te warmen.

 

Tip:

 

Als je geen keukenmachine hebt, pureer het dan met een staafmixer.

 

 

Recept Knolselderij en wortelpuree: