Ik mocht een knolselderij uit onze polder ontvangen en daar wilde ik iets speciaals van maken. Het zijn deze heerlijke knolselderij frieten uit de oven geworden, een lekkere en verantwoorde snack.

 

Knolselderij

 

De knolselderij zal nooit de prijs van mooiste groente winnen, maar man oh man wat is het een smaakbommetje. Zijn knoestige uiterlijk zal niet iedereen bekoren, maar koop deze knol eens en maak daar iets lekkers van zoals deze frieten.
Wij kennen de knolselderij eigenlijk alleen maar van de erwtensoep, maar met deze knolgroente kan je nog veel meer. Dus laat je niet afschrikken vanwege zijn uiterlijk of omdat je niet weet wat je ermee kunt doen, koop hem gewoon en ga ermee aan de slag.

 

Het mooie witte vruchtvlees wat onder de schil zit is lekker zacht, zachter dan de meeste knolgroenten. En als de schil er eenmaal af is, is de knol makkelijk in frieten of blokjes te snijden. De smaak van de knolselderij is een beetje aards en nootachtig. En geroosterd in de oven krijgt hij een nog intensere smaak. En omdat deze knol heel goed andere smaken opneemt, is het heerlijk om de frieten op smaak te brengen met specerijen, verse kruiden en de zoute Parmezaanse kaas.

 

De frieten zullen niet echt knapperig worden, maar door ze heel heet te bakken in de oven en door de kaas, zullen ze toch een beetje krokant worden. Door het gebrek aan zetmeel kunnen ze niet zo knapperig worden als aardappelfrieten. Maar ze zijn wel heel erg lekker, koolhydraatarm en je hebt weer een portie groente naar binnen gekregen. Dus wellicht vinden jouw kinderen dit ook lekker en hebben ze niet eens in de gaten dat ze groente zitten te eten.

 

Knolselderij schillen en snijden

 

Deze eigenaardige groente is best makkelijk te schillen en snijden, als je maar weet hoe.
Het beste kan je eerst de onderkant (waar de uitlopers aan gezeten hebben) eraf snijden. Daarna kan je met een schilmesje of koksmes de schil er rondom afsnijden. Nu kan je de knol in plakjes en blokjes snijden.
Je kunt ook de knol eerst in plakken snijden en die plakken dan pas gaan schillen.

 

Heb je nu de smaak te pakken? Dan heb ik nog meer heerlijke recepten met knolselderij voor jou, namelijk deze Stamppot knolselderij met paddenstoelen, Knolselderijsoep met chorizo en salie, Rode appel en knolselderijsalade met burrata, Carpaccio van geroosterde knolselderij en Plaattaart met knolselderij en gepofte knoflook. Klinkt goed toch?

 

Tips:

 

Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier.
Serveer deze frieten met een lekkere truffelmayonaise of zelfgemaakte aioli.

 

 

Recept Knolselderij frieten: