En ik mocht weer zo’n lekkere knolselderij uit onze eigen polder ontvangen. Ik heb er nu deze heerlijke vegetarische knolselderijsoep met fenegriekkaas van gemaakt. Een romige soep met lekkere knapperige croutons erop en de milde smaak van geitenkaas en fenegriek. Dit wil je proberen! Serveer het als lunch of als avondmaaltijd.

 

Knolselderij

 

Deze knoestige knol wordt te weinig gegeten en dat is jammer. Knolselderij is de knol van een selderijplant. Deze knol groeit deels onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden zoals de bladselderij en bleekselderij. De knol heeft een bruin/gele schil. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt, kan het blad ook gegeten worden.
Knolselderij kan je heel goed gebruiken als alternatief voor aardappelen (het is ook nog eens veel voedzamer dan aardappelen).

 

Knolselderij is heel gezond, het bevat meer gezonde voedingsstoffen dan het uiterlijk doet vermoeden. Let bij aankoop erop dat de knol stevig en droog is. Als er nog blad aan zit, let erop dat dit frisgroen is.
Het is niet echt meer een ‘vergeten’ groente, maar de meesten kennen hem waarschijnlijk alleen maar van de erwtensoep.
De smaak is aromatisch, aards en is iets zoet.
Deze knol is het hele jaar door verkrijgbaar, maar we zien het toch meer als een herfst en wintergroente.

 

Mocht jij nou niet weten wat je met deze knol aan moet, dan heb ik heel veel lekkere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Remoulade salade
Knolselderij frieten
Carpaccio van geroosterde knolselderij
Knolselderijsteaks met gerst, kaascrème en hazelnootpesto
Knolselderijpuree met blauwe kaas
Quiche met knolselderij en cheddar
Stamppot knolselderij en rode spitskool

 

Kaas

 

Ik heb een blije Geit Fenegriek kaas gebruikt in de soep. Dit geeft de soep een heerlijke romige en nootachtige smaak met een hint van geitenkaas. Deze speciale geitenkaas bestel ik altijd online.
Je kunt ook een andere kaas gebruiken in de soep, zoals oude kaas, cheddar, truffelkaas of een blauwe kaas. Wat jij maar lekker vindt.

 

Tip:

 

Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier.

 

 

Recept Knolselderijsoep met fenegriekkaas: