Ik had een paar overrijpe bananen in de fruitmand liggen, tijd om weer eens een lekker bananenbrood te bakken. Ik heb al twee lekkere bananenbrood recepten op de site staan en daarom wilde ik nu een andere maken. Het is een Koffie bananenbrood met dadels geworden. En tjonge wat is die lekker zeg, waarom heb ik dit niet eerder verzonnen. Deze ga ik zeker vaker maken.

 

Overrijpe bananen

 

Ik probeer zoveel mogelijk niets te verspillen in de keuken. Van restjes groente maak ik altijd weer iets lekkers zoals een omelet, salade, soep of gebakken rijst. En de rijpe bananen gaan zomers meestal in stukjes de vriezer in om er dan weer een lekker instant ijsjevan te maken. In mijn blog Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan lees je hoe jij ook minder kan verspillen in de keuken.

 

Wij gooien namelijk één derde van ons voedsel in de kliko. Dat is gemiddeld 50 kilo per persoon (is € 150,-) aan eten weg! En dat is zonde, niet alleen voor het milieu maar ook van onze portemonnee! Efficiënt inkopen, koken en je voedsel op de juiste manier bewaren, scheelt al een (afval)berg.

 

Met die overrijpe bananen kan je nog heel veel lekkers maken, niet weggooien dus. En omdat die bananen zo rijp en daarom zo zoet zijn, hoef je minder suiker te gebruiken in de cake. Ik heb ook nog van die lekkere zachte Medjoul dadels gebruikt, die zijn ook zo zoet. Helemaal zonder suiker maken vind ik dan nog een brug te ver, daarom heb ik er toch wel wat palmsuiker in verwerkt. Maar je kunt natuurlijk ook nog een suikervervanger hiervoor in de plaats gebruiken.

 

Omdat wij zo gek op koffie zijn, heb ik dit verwerkt in de cake. Het is echt een heerlijke combinatie met de bananen en dadels geworden. Heerlijk bij de koffie ’s morgens of thee ’s middags.

 

Ben jij ook zo gek op bananenbrood? Dan heb ik nog een recept voor een Eiwitrijk bananenbrood, Kruidig bananenbrood met pompoen en een Bananenbrood in een kom voor jou. Ga je die ook proberen?

 

Tip:

 

In plaats van de koffiepoeder kan je ook een heel sterk kopje espresso door het beslag mengen.

 

 

Recept Koffie bananenbrood met dadels: