Ik had heerlijke gerookte zalm en paling besteld voor de feestdagen. Niet te veel paling, want die was ontzettend duur. En omdat het zo duur is, vind ik het dan weer zonde om zo op te eten, dus moet er iets lekkers van gemaakt worden. Nou dat is gelukt met deze heerlijke kroepoek van rijstpapier met palingsalade. Serveer het als hapje of voorgerecht tijdens een feestelijk etentje thuis.

 

Paling

 

Gerookte paling is een delicatesse. Omdat het zo duur is, wordt het sowieso niet zoveel meer gegeten, alleen voor speciale gelegenheden zoals de feestdagen. Dan willen we toch wel uitpakken.
Maar kunnen we nog wel paling eten? Er werd een lange tijd gedacht dat de paling aan het uitsterven was, de Hollandse gerookte paling werd bedreigd.

 

Door bewust te kiezen voor paling met het blauwe ESF-logo, kunnen wij een handje helpen aan de palingstand. Op deze manier kunnen we blijven genieten van deze culinaire lekkernij.
Toch blijft de gerookte paling prijzig. Dit komt niet alleen door de schaarste, maar ook door de kostbare vangst, kweek, schoonmaken, zouten, roken en fileren van de paling. Dit gebeurt namelijk ambachtelijk en handmatig. De prijs van gerookte paling is overigens ongeveer hetzelfde als die van Hollandse garnalen en zalm.
En ongeveer 80-90 procent van de paling welke in Nederland gerookt wordt, komt van gekweekte palingen. Dit zijn wild gevangen glasaaltjes die opgroeien in een kwekerij.

 

Kroepoek van rijstpapier

 

Rijstpapier oftewel rijstvellen worden o.a. gebruikt voor het maken van Vietnamese springrolls. Maar je kunt er ook heerlijke kroepoek van maken. Super krokante en lichte crackers die zelfs lekker zijn om zo te eten. Bestrooi ze bijvoorbeeld met een beetje zout en/of specerijen en je hebt al een heerlijk hapje voor bij de borrel. Maar gevuld zijn ze helemaal te lekker.
Je frituurt ze enkele seconden in een laagje hete olie en je hebt een zelfgemaakte kroepoek.
Als je ze wilt vullen, leg dan de schuimspaan of een grote lepel op het rijstpapier wat in de hete olie ligt, anders rollen ze helemaal op en kan je ze niet meer vullen.
Frituur ze heel kort, zodra de vellen helemaal wit zijn kan je ze al uit de hete olie halen.

 

Extra nodig: bakpan en schuimspaan

 

 

Recept Kroepoek van rijstpapier met palingsalade: