Deze krokante tempeh met mihoen en is een snel te bereiden en verantwoorde maaltijd. Heerlijke Oosterse smaken in een vegetarisch gerecht. Ideaal om op een doordeweekse dag te maken.

 

Tempeh

 

Tempeh is gemaakt van sojabonen en komt oorspronkelijk uit Indonesië. De sojaboontjes worden eerst geweekt en daarna gekookt. Ze worden dan behandeld met een schimmel en in een blok geperst. Klinkt niet super lekker, maar kan het wel zijn. Het ruikt een beetje naar paddenstoelen en smaakt heel licht ook daarnaar. Maar ja, een paddenstoel is in principe ook een schimmel. Je moet tempeh wel op smaak brengen, net zoals in dit gerecht met de 5-spices. Het is een veelzijdig vegetarisch en veganistisch product en zit bomwol met eiwitten. Het is voedzaam en is goed voor onze gezondheid. Door het fermentatie proces is tempeh licht verteerbaar en heeft het een antibiotische werking.
Je kunt tempeh op diverse manieren gebruiken in bijvoorbeeld salades, Oosterse gerechten, als broodbeleg of in soepen.
Eet tempeh niet rauw, maar bak of frituur het tot het lekker krokant is.
Je vindt tempeh in de supermarkt of toko.

 

Mihoen

 

Ik heb mihoen in dit gerecht gebruikt, maar je kunt ook een ander soort noedel of bami gebruiken.
Mihoen is een hele dunne noedel gemaakt van rijstbloem. Het voordeel van mihoen is dat je het eigenlijk niet hoeft te koken, maar alleen maar te laten weken in warm water. Giet het dan af en meng er een beetje (sesam)olie door om plakken te voorkomen.
Van mihoen kan je heerlijke bami maken of een Oosterse salade. Het is ook lekker in een Aziatische soep.

 

5-spices

 

De vijfkruiden poeder oftewel 5-spices is een Chinese specerijenmix die je tegenwoordig in elke supermarkt kunt vinden. Waarschijnlijk ligt het bij de Aziatische producten als je ze niet bij de kruiden kunt vinden. Dit kruidenmengsel heeft een typische Chinese smaak, vooral door de szechuan peper en steranijs die erin zit. Verder bevat het venkelzaad, kaneel en kruidnagel.
Als je deze kruiden koopt, kan je dit in diverse gerechten gebruiken. Het is lekker op kip, eend (Peking eend) of varkensvlees. Gebruik niet teveel ervan anders overheerst het.
Deze kruiden zijn echt de smaakmaker in dit gerecht: Mini roti met kippendijen Peking style.

 

 

Recept Krokante tempeh met mihoen: