Kruisbessenpotjes met Meringue

Kruisbessen doen mij denken aan mijn oma en opa. Zij hadden deze struiken in de tuin staan en wij aten ze rechtstreeks van de struik. Wij vonden ze wel een tikje zuur, weet ik nog. Maar de jam die oma ervan maakte was onwijs lekker. Dus toen ik ze bij de groenteboer zag liggen, heb ik natuurlijk een paar bakjes gekocht en daar deze heerlijke kruisbessenpotjes met meringue van gemaakt. Ik denk dat mijn oma dit wel lekker zou vinden.

Kruisbessenpotjes met meringue

Kruisbessen vind je steeds moeilijker in ons landje. Ze zijn in Nederland beschikbaar van juni tot en met augustus. Het is een zoet tot zure bes, die je zo kunt eten maar ze zijn lekkerder als ze verwerkt worden in een jam of taart. Wij noemden ze vroeger knoepers, maar ze worden ook wel klapbessen, stekelbes of kroesel genoemd. Ze zijn een beetje langwerpig en harig en je kunt ze vinden in de kleuren geel, groen en roodpaars.
Let bij het kopen van kruisbessen er wel op dat ze mooi stevig zijn. Zachte kruisbessen gaan snel overstuur. Bewaar ze in de koelkast en gebruik ze zo snel mogelijk. Was ze eerst en verwijder dan de steeltjes.

Het zoete van de meringue gaat heerlijk samen met het zuurtje van de kruisbessen.

Fruit in een dessert

Ben jij ook zo gek op toetjes met warm fruit erin? Probeer dan ook eens deze overheerlijke Kersen crumble.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Kruisbessenpotjes met meringue:

Kruisbessenpotjes met meringue. Dit is een heerlijk nagerecht gemaakt van kruisbessen. Maak het eens als deze bessen in het seizoen zijn.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

Compote

  • 20 gr roomboter + extra
  • 500 gr rode of gele kruisbessen
  • 2 el kristalsuiker

Meringue

  • 2 eiwitten (L)
  • 65 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies
 

  • Spoel de kruisbessen schoon, dep ze droog en snijd dan het kontje en kopje eraf.
  • Vet alvast vier ovenvaste schaaltjes in met boter.
  • Doe een klontje boter met de kruisbessen en twee eetlepels suiker in een pan, zet dit op middelhoog vuur.
  • Laat het heel zachtjes af en toe roerend een paar minuten koken, of totdat de kruisbessen net zacht worden. Haal dan de pan van het vuur het zet deze apart.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 ̊C.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije schaal stijf, voeg dan de suiker en vanillesuiker toe en klop totdat de eiwitten stijf en glanzend zijn.
  • Verdeel de kruisbessen over de vier schaaltjes.
  • Schep of spuit dan voorzichtig het eiwit op de kruisbessen, het mag een hoge toef worden.
  • Zet de schaaltjes op een bakplaat en schuif deze in de oven. Bak het ongeveer in 10 minuten totdat de meringue goudbruin geworden is.
  • Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating