Ik zag kumquats liggen bij mijn groenteboer en heb daar een grote zak van gekocht. Maar ja, dan ligt die zak op het aanrecht en wat ga je er dan mee doen? Nou bijvoorbeeld deze kumquat lavendelsiroop van maken. En daar kan je dan weer heel veel lekkere drankjes van maken. Lijkt het jou wat?

 

Kumquats

 

Kumquats zijn schattig kleine oranje citrusvruchten. Het lijken wel mini sinaasappeltjes. Je kunt ze helemaal eten, met schil en al. De schil is een beetje zoet en het vruchtvlees wat zuurder. Het is een exotische vrucht, maar ze komen meer uit de warme landen in Europa.
Je vindt ze eigenlijk wel het hele jaar door in de winkels. Koop wel stevige exemplaren, deze zijn dan zeker een week buiten de koelkast houdbaar.

 

Kumquats zijn heel gezond, ze bevatten namelijk heel veel vitamine C, kalium, magnesium en vezels. En niet alleen erg gezond, maar ook lekker. En je kunt er van alles van maken, van zoete gerechten tot hartige gerechten. Zo heb ik ze bijvoorbeeld verwerkt in deze Aziatische varkenshaas met kumquats. Maar je kunt ze ook konfijten, of er een marmelade of jam van maken.

 

Lavendel

 

Nee ik heb hiervoor geen lavendel uit de tuin gebruikt, dit zou wel kunnen als je biologische lavendel hebt. Ik heb ooit eens een potje gedroogde lavendel van Van Beekum Specerijen gekregen en af en toe trek ik die weer eens uit de kast. Net zoals bij deze siroop. Gebruik er alleen niet te veel van, het overheerst snel en je wilt niet het idee hebben dat je lavendelzeep zit te eten (haha). Als het subtiel aanwezig is, is het lekker.
En als jij ook zo’n potje gaat kopen, dan heb ik nog veel meer lekkere lavendelrecepten voor je. Wat te denken van Lavendelkoekjes? Ook lekker in hartige gerechten zoals Lavendel kip, Zalm en Runderstoof. Zoek maar eens op de site onder Ingrediënten: lavendel en je kunt ze allemaal vinden.

 

Drankjes

 

Je kunt deze siroop gebruiken om er allerlei heerlijke zomerse drankjes van te maken. Meng het bijvoorbeeld door een gin en tonic en garneer met schijfjes kumquat. Of meng het door bruisend water, sprite of tonic. Maar ook heerlijk in een glas Prosecco, Cava of zelfs Champagne voor een feestelijk drankje. Zo zie je maar, met een flesje van deze siroop maak je de lekkerste drankje en cocktails.

 

 

Recept Kumquat lavendelsiroop: