Ik heb een bijzonder nagerecht voor jullie. Deze warme kwarksoufflé met fruit is een luchtig en fluweelzachte kwark uit de oven met lekker veel vers fruit erin. Perfect voor de liefhebbers van kwark. Kwark is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens goed voor ons vanwege de eiwitten die erin zitten. En deze kwark gebakken in de oven en gecombineerd met vers fruit is een echt feelgood dessert. En het bevat ook nog eens weinig suiker!

 

Soufflé

 

Een soufflé is een gerecht uit de Franse keuken. Dit kan een zoet maar ook een hartig gerecht zijn. Het bestaat uit een basis van geklopt eigeel waar verschillende ingrediënten aan worden toegevoegd en geklopt eiwit. Het geheel wordt in de oven gebakken. Het stijfgeklopte eiwit zorgt ervoor dat het geheel zeer luchtig wordt en in volume toeneemt.

 

En om deze ovenschotel met kwark en fruit lekker luchtig te maken, moet het eiwit heel stijf opgeklopt zij, neem daar de tijd voor. En de kom waarin je de eiwitten klopt, moet schoon en vetvrij zijn. Een scheutje citroen- of limoensap helpt ook om de kom vetvrij te maken.

 

Kwark

 

Ik dacht dat ik vanillekwark gekocht had voor dit gerecht, maar het bleek kwark met witte chocoladesmaak te zijn. Dus heb ik dit maar gebruikt. Je kunt ook naturel kwark of kwark met een vruchtensmaak nemen. Hoe zoeter de kwark is, hoe minder suiker of suikervervanger je hoeft te gebruiken.

 

Dit gerecht is typische Duits, quark auflauf noemen zij het. Het is dus een soort luchtige bodemloze cheese cake, maar dan gemaakt van kwark. Maar de smaak en consistentie is wel heel anders. En het is veel meer verantwoord dan de klassieke cheese cake. Zo gezond zelfs, dat je het als ontbijt kunt nuttigen. Je kunt het zowel warm als koud eten, bak daarom een extra portie en bewaar die in de koelkast voor de volgende morgen.

 

Tips:

 

Zoals ik de kwarksoufflé gemaakt heb, is deze absoluut niet zoet. Je kunt er nog extra een suikervervanger zoals erythritol of xylitol aan toevoegen of natuurlijk ook gewone suiker, rijstsiroop, agavesiroop of een andere zoetstof.

Neem vers fruit wat in het seizoen is zoals bijvoorbeeld appel, peer, aardbeien, bramen, kersen, vijgen, mandarijnen, mango, etc.

 

 

Recept Kwarksoufflé met fruit: