Ik heb een heerlijk en feestelijk gerecht voor jullie. Super mals lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook saus, geserveerd met een heerlijke romige pastinaakpuree en knapperige peultjes. En het fijne van dit gerecht is dat je het meeste vooraf kunt bereiden, zodat je op de avond zelf er weinig werk aan hebt.

 

Lamshaasjes

 

Als je iets bijzonders wilt bereiden, probeer dan eens deze lamshaasjes. Het malse en sappige vlees heeft een milde lamssmaak, een echte verwennerij voor de liefhebber. In mijn blog: Eet jij wel eens lamsvlees, kan je lezen welke stukken lamsvlees er zijn en hoe je die het beste bereiden kunt. Ik bestel lamsvlees altijd online bij mijn vaste slager Beef&Steak, dan weet ik zeker dat ik goed vlees krijg.

 

Een lamshaasje is toch wel een van de mooiste stukjes vlees van het lam. Omdat de haasjes zo klein zijn, hoef je ze maar kort te bereiden. Ik serveer ze het liefst rosé, dan blijven ze het meest sappig en mals.
Je kunt de haasjes het beste pas op het laatst bakken, dus als je de rest van het gerecht al bijna klaar hebt. Voordat je de gemarineerde haasjes gaat bakken, bestrooi je ze nog met een beetje zout en bak je ze rondom aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie en/of een klontje roomboter. Bak de haasjes dan nog even een paar minuutjes aan beide kanten tot de gewenste gaarheid. Haal ze uit de pan en laat ze even rusten op de snijplank voordat je ze aansnijdt.

 

Jus

 

Omdat het vlees gemarineerd is in balsamico en zwarte knoflook, heb ik dit ook in de saus verwerkt. De saus begint met een goede vleesfond, deze kan je zelf maken of koop een pot goede runder- of kalfsfond bij de supermarkt.
En hoewel de saus niet moeilijk is om te maken, is het wel een feestelijke saus.
Door het gebruik van koude klontjes roomboter, wordt de saus iets dikker, voller en romiger van smaak.

 

Je kunt de saus van tevoren bereiden. Warm deze vlak voor het serveren op en meng dan pas de klontjes boter erdoor.

 

Erbij:

 

Ik heb een heerlijke romige pastinaakpuree en knapperige peultjes erbij geserveerd. De pastinaakpuree kan je ook ruim van tevoren klaarmaken en dan op de avond zelf even opwarmen. Hoe je deze puree maakt, lees je hier.

Blancheer de peultjes ook van tevoren, giet ze af en spoel ze af met koud water. Op de avond zelf warm je ze even op met een klontje boter in een pan of in een stoomoven.

 

 

Recept Lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook: