Door een dorpsgenoot werd ik erop geattendeerd dat er in een bepaalde straat heel veel kweepeerbomen staan en dat ik die daar kon plukken. Nou onmiddellijk naar dit adres gereden natuurlijk en daar stonden de bomen vol met kweeperen. Hij zei nog: de jongelui lopen te voetballen met de kweeperen die van de boom gevallen zijn. Duidelijk een teken dat ze niet weten dat dit voedsel is en dat je hier iets lekkers van kunt maken. Ik heb er langzaam gestoofde kweeperen van gemaakt.

Langzaam gestoofde kweeperen

 

Kweeperen

 

Kweeperen zijn geen gewone peren, maar deze peer is wel verwant aan de peer en appel. Het lijkt een beetje op peer/appel maar dan met een onregelmatige vorm. De peer is geel aan de buitenkant en soms zit er een donsachtig laagje op. Dit kan je eraf vegen. Van binnen is hij wit, maar na het schillen verkleurt het snel. Maar na het koken wordt de kweepeer prachtig roze/rood.

Langzaam gestoofde kweeperen

Het is een soort vergeten vrucht en dat heeft een reden. De kweeperen zijn namelijk keihard, moeilijk te schillen en te snijden en moeten lang gestoofd of gekookt worden om er iets lekkers van te maken. Men heeft daar tegenwoordig geen tijd of geduld meer voor, dus zijn ze in het vergeethoekje geraakt. En dat is jammer, want de kweeperen op deze manier gestoofd zijn zo lekker! Ze hebben dan een zoete en aromatische geur. En is het geen plaatje?

 

Eind september / begin oktober kan je de kweeperen plukken. Sporadisch zie je ze bij de groenteboer liggen, die zijn dan ook nog eens niet goedkoop. Wel kan je ze in de Turkse winkels vinden. Maar als je iemand kent met een boom of een adresje vind zoals ik, pluk ze dan zelf.

 

Je kunt ze dus niet zo eten. Maar kook ze een flinke tijd op heel laag vuur. De kooktijd verschilt nogal (van 45 tot 90 minuten), dit ligt er ook aan hoe rijp de peer is. Hoe langzamer en langer je ze kookt, hoe lekkerder ze worden.

 

Tips

 

Kweeperen bevatten veel pectine, ze zijn daarom ideaal om er jam, chutney of vruchtenpasta van te maken. De meeste pectine zit in de schil, kook dit desnoods mee.
Als je de gekookte peren een nacht in het kookvocht laat staan, worden ze nog mooier rood.
Schil ze met een stevige dunschiller en snijd ze met een groot en scherp keukenmes.
Als je geen wijn wilt gebruiken, stoof ze dan in water.

 

Recept Langzaam gestoofde kweeperen: