Daar is het dan eindelijk, mijn recept voor lasagne alla bolognese. Ik heb al heel veel lasagne recepten op de site staan, maar nu eindelijk deze Italiaanse klassieker. Lasagne met een tomaten gehaktsaus en een heerlijke bechamelsaus met kaas erop. Als deze dampend uit de oven komt, dan weet je dat je gaat genieten. Comfortfood ten top! En ja het is even een klusje om het te maken, maar dan heb je ook wat.

 

Lasagne

 

Lasagne is Italiaanse ovenschotel gemaakt van pastabladen. In Italië wordt deze ovenschotel meestal lasagne al forno genoemd (lasagne uit de oven).
Lasagne wordt gemaakt van voorgekookte lasagnebladen en kan gevuld worden met een gehakt tomatensaus (Lasagne alla bolognese) of met alleen groenten en/of tomatensaus.
Ik gebruik altijd verse lasagnebladen.
Meestal wordt de lasagne afgetopt met Parmezaanse kaas.

 

Ik heb dus heel veel verschillende soorten op de site staan, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Lasagne met zalm en spinazie, Regenboog lasagne met 5 soorten kaas, Lasagne met prei en walnoten, Pulled pork lasagne, Lasagne met paddenstoelen en kaassaus, Pompoenlasagne met salie en Rode bietlasagne.
Stuk voor stuk aanraders!

 

Bolognese saus

 

Er bestaan heel veel verschillende recepten voor bolognese saus, maar de basis is altijd gehakt, pancetta of spekreepjes, ui, knoflook, tomaten, wortel, bleekselderij, olijfolie, wijn en melk.
Ik heb geen wijn gebruikt in de saus en in plaats van tomaten heb ik passata (dikke tomatensaus) genomen. De spekjes en de kruiden geven de saus een extra lekkere smaak.
De saus wordt in Italië traditioneel geserveerd bij tagliatelle en daar heet het dan Tagliatelle met Ragù alla Bolognese.

 

Hoe langer je deze saus laat pruttelen, hoe lekkerder het wordt. Houd er dus rekening mee, dat dit gerecht tijd nodig heeft. Je kunt de saus het beste een dag van tevoren maken, het voordeel daarvan is ook dat de smaken er nog meer intrekken.
Je zou de lasagne ook een dag van tevoren al helemaal klaar kunnen maken. Zet de schaal dan afgedekt koel weg. Dan hoef je de avond zelf de schaal alleen nog maar een uurtje in de oven te zetten. Dan kan jij ondertussen iets anders doen als de lasagne in de oven staat te pruttelen.

 

Tips:

 

Omdat de saus nogal een bewerkelijk is, kan je het recept verdubbelen. Vries de helft van de saus dan in voor een volgende keer.

Of maak een extra grote schaal met lasagne en vries dan de rest in voor later. Deze blijft zeker 3 maanden goed in de vriezer. Haal de lasagne een dag van tevoren uit de vriezer en laat dit ontdooien in de koelkast. Verwarm de lasagne ongeveer 20 minuten in een oven op 180°C.
Laat de saus of lasagne wel eerst goed afkoelen voordat het de vriezer ingaat!

Het recept voor de bechamelsaus* vind je hier.

Extra nodig: ovenschaal (30 x 20 cm) en rasp voor de kaas.

 

 

Recept Lasagne alla bolognese: