Ik doe weer mee die leuke recepten swap georganiseerd door Mandyandmore. Deze keer mocht ik een recept uitzoeken van Nienke Vos van Foxilicious.nl. Nienke is een flexitariër, maar kookt vooral vegetarisch. Deze gerechten publiceert zij op haar blog. Zij wil mensen graag inspireren om vaker zonder vlees en vis te koken. Vandaag staat prei in de spotlight in deze heerlijke vegetarische lasagne met prei en walnoten.

 

Recepten swap

 

Die leuke Mandy organiseert elke maand een receptenswap. Je geeft je hiervoor op en zij loot dat van wie jij een recept gaat maken. Dat mag elk recept van de blog van die foodie zijn. Heel erg leuk om te doen en hiermee word ik ook uit mijn comfortzone getrokken omdat ik iets ga maken, wat ik normaliter misschien niet zou koken.
Nienke bedankt voor deze toffe inspiratie.

 

Prei

 

Prei is een beetje de ondergeschoven groente. En dat is eigenlijk jammer, want prei is superlekker en mega veelzijdig. Je kunt zoveel lekkere dingen maken met prei. Behalve dat het vaak in (erwten)soep of saus gebruikt worden, kan je de prei eren in dit gerecht.
Prei is verwant aan de uien, bosui en knoflook. Deze worden meestal als smaakmakers gebruikt, maar prei kan zo ook heel lekker zijn.

 

Prei groeit onder de grond en is daarom zanderig als je hem koopt (en koop alsjeblieft wel hele preistengels voor dit recept en niet de voorgesneden prei). Snijd de prei daarom in dunne (halve) ringen en spoel dit schoon in koud water. Laat het daarna goed uitlekken of draai ze droog in een slacentrifuge. Als het buitenste blad niet mooi is, verwijder dit dan. Het witte gedeelte van de prei is het lekkerst.
Prei slinkt heel erg als je het kookt of bakt, houd daar rekening mee.

 

Lasagne met slechts één groente. Natuurlijk heb ik het recept een beetje aangepast, een Culinea twist eraan gegeven zeg maar. Omdat eiwitten zo belangrijk zijn voor mij na mijn gastric sleeve operatie en dit een vegetarisch gerecht is, haal ik de eiwitten uit de kaas die ik in deze lasagne verwerkt heb. Daarbij de walnoten die ook nog een portie proteïne en een lekkere bite aan het gerecht geven.
De kaas maakt het wel super machtig, waardoor dit recept geschikt is voor zes personen. Maar als je hele grote eters hebt misschien voor vier personen. Het is namelijk zo lekker, dat ze misschien nog een keer gaan opscheppen (haha).
Hier vind je trouwens het originele recept van Nienke.

 

Tips:

 

In plaats van Boursin kan je ook een andere kruidenkaas gebruiken.

Ben jij ook zo gek op prei, of wil je deze groente graag gaan ontdekken probeer dan ook eens deze Pasta met Chinese kool, prei, spekjes en citroen, Tarwe met prei en gerookte kip en/of Stamppot van kool en prei met salsa verde. Stuk voor stuk heerlijke recepten met prei erin.

 

 

Recept Lasagne met prei en walnoten: