Deze heerlijke lauwwarme salade met kip tandoori biedt een groot scala aan smaken in een gezonde maaltijd waar je dol op zult zijn. Het is ook niet te moeilijk te bereiden. De vetarme salade combineert gekruide kip, verse kruiden en eiwitrijke linzen met een fruitige mangodressing. Dat is nog eens een vullende salade! Het is heerlijk comfortfood en precies wat je zoekt als je op zoek bent naar een gezonde maaltijd. Vervang de kip door paneer voor een vegetarische of tofu voor een vegan versie. Eet het als lunch of avondmaaltijd, eventueel geserveerd met lekker zelfgemaakt naanbrood.
Tandoori
De bekende Indiase Tandoori kip wordt gemarineerd in een kruidenmix en yoghurt om vervolgens geroosterd te worden in een tandoor kleioven. Voor dit recept heb ik de tandoori kruidenpasta uit een potje genomen om de kip in te marineren. De platgeslagen kipfilets worden vervolgens in een superhete pan gebakken. Door de kipfilets plat te slaan, zijn ze snel gaar en blijven ze lekker sappig van binnen.
Linzen
Door de linzen en de kip is dit een goede eiwitrijke maaltijd geworden. Ook hier heb ik weer voor het gemak gekozen en een blik linzen genomen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf gedroogde linzen koken als je dat liever doet. Neem het soort linzen die jij lekker vindt of in huis hebt. Beluga, Puy, groene, bruine of rode linzen, het kan allemaal. De kooktijd varieert afhankelijk van het soort en merk. Houd er rekening mee dat rode linzen heel snel koken en gemakkelijk tot pap kunnen veranderen. Papperige linzen zijn trouwens geweldig voor een traditionele dahl, stoofpot of soep. Gebruik dit recept – zoals altijd – als richtlijn en geniet van je salade.
Lauwwarme salade
Lauwwarme salades zijn ideaal voor de overgangsperiode tussen zomer en winter. Ze combineren de frisheid van een salade met de warmte van gekookte ingrediënten, wat zorgt voor een comfortabel en vullend gerecht. Deze salade met kip tandoori en linzen is daar een perfect voorbeeld van.
Tips
- Het recept voor de mango chutney vind je hier.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Lauwwarme salade recept:
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 1 el tandoori kruidenpasta
- olijfolie
- 400 gr verse spinazie
- 1 teen knoflook, geraspt
- 1 blik (400 gr) linzen
- 1 middelgrote wortel
- ½ komkommer
- ½ rode peper
- 5 lente-uitjes
- 50 gr cashewnoten
- 4 takken koriander
Dressing
- 1 el mango chutney*
- 1 tl kerriepoeder
- 1 citroen
- peper en zout
Instructies
- Sla de kipfilets één voor één tussen 2 vellen huishoudfolie plat. Meng 1 eetlepel tandoori kruidenpasta met 1 eetlepel olijfolie en marineer de kipfilets minimaal 1 uur hierin.
- Roerbak de spinazie heel kort in een scheutje olijfolie met daarin een ½ teentje geraspte knoflook. Laat de spinazie dan uitlekken in een vergiet.
- Maak de dressing van 4 eetlepel olijfolie, de andere helft van de geraspte knoflook, 1 flinke eetlepel mangochutney, sap en rasp van ½ citroen en de kerriepoeder.
- Schil de wortel en de komkommer en snijd deze in hele dunne plakken of repen.
- Doe dit in een grote saladebak. Voeg hierbij de afgespoelde en uitgelekte linzen.
- Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd dit fijn. Snijd de lente-in dunne ringen, hak de cashewnoten grof en snijd koriander blaadjes fijn. Meng dit door de salade.
- Bak de kipfilets op een heel hoog vuur in een antiaanbakpan zonder olie rondom goudbruin en in ongeveer 7 minuten gaar. Haal ze uit de pan en laat ze even rusten op een snijplank.
- Leg de uitgelekte spinazie op de borden en verdeel hierover de linzensalade. Druppel de dressing hierover.
- Snijd de kipfilets in dunne repen en leg deze op de salade en serveer dit met een eetlepel mangochutney erop.