Het is echt snert weer en ik werd door Peulvruchten.nl uitgedaagd om een speciale erwtensoep te maken. Nu ben ik gek op de Midden-Oosterse keuken en heb daarom een heerlijke Libanese erwtensoep gemaakt. Behalve de Hollandse snert, hebben ook andere landen hun erwtensoep. Deze vegetarische erwtensoep is romig met de heerlijke smaken van het Midden-Oosten. Een erwtensoep die je eens proberen moet!

 

Erwtensoep

 

Niets zo Hollands als snert oftewel erwtensoep. Ontzettend lekker natuurlijk en ’s winters staat het hier dan ook wel op tafel. Snert wordt gemaakt van spliterwten. Je kunt ze van tevoren weken, maar dat hoeft niet (afhankelijk van het soort spliterwten). De soep moet zo dik zijn, dat het meer op een pap lijkt dan een soep.
Soep gemaakt van erwten is al eeuwenoud en werd al in diverse gebieden over de wereld bereid. En elke land kent zijn eigen variant van deze soep. Van Azië, Europese landen, Midden-Oosten tot aan Amerika en Canada toe, ze hebben allemaal hun eigen recept voor erwtensoep.

 

De ouderwetse snert wordt gemaakt van vleesbouillon van (gezouten)varkensvlees. Daaraan worden dan de gedroogde erwten aan toegevoegd. Als groenten gaat er knolselderij en bladselderij, prei, wortel en ui in. Ook wordt er vaak nog aardappelen aan toegevoegd. Hierdoor wordt de soep zo dik. En extra vlees zoals speklapjes, karbonades, krabbetjes of zelfs varkenspoot gaat er nog in. En daarnaast natuurlijk de rookworst.
Het recept van mijn ouderwetse erwtensoep vind je hier. En ik heb ook nog een heerlijke Erwtensoep met zoete aardappel en Togarashi recept voor jou.

 

Vegetarische soep

 

Maar in de Libanese erwtensoep gaat geen vlees, het is niet alleen vegetarisch maar ook zelfs vegan. De specerijen in deze soep, geven het een specifieke smaak. Zo zijn komijnpoeder en korianderpoeder typische specerijen die in de Midden-Oosterse keuken worden gebruikt. Ook gaat er nog heel veel knoflook in. De peterselie en de spinazie geven een prachtig groene kleur aan de soep. Je pureert de soep, daardoor krijgt het die mooie kleur. Omdat peulvruchten vol zitten met eiwitten, krijg je een behoorlijk portie (17 gram) proteïne binnen met een portie van deze soep.

 

Ik heb de soep bestrooid met groene za-atar*, dit is een kruidenmix wat je in een Turkse winkel kunt kopen. Er bestaat een rode en een groene za-atar. Als je de groene niet kunt vinden, is de rode ook goed. Daarbij heb ik nog gomasio gebruikt, dit is een mix van geroosterde sesamzaadjes gemalen met zout. Je kunt dit vervangen door ‘gewone’ sesamzaadjes.

 

 

Recept Libanese erwtensoep: